Megjött a vírusgyilkos lámpa

Egy japán cég olyan UV lámpát fejlesztett, amely elpusztítja a koronavírust, de nem károsítja az emberek szemét és bőrét.
Csernátony Csaba, 2020. szeptember 24. csütörtök, 08:07
Fotó: Getty Images

Az Ushio vállalat Columbia Egyetemmel közösen kifejlesztett, Care222 nevű lámpájával közlekedési eszközök utasterét, orvosi várókat és hasonló, fertőzésveszélyes tereket lehet majd fertőtleníteni akkor is, ha azok tele vannak emberekkel - idézi a Guardiant a 444.hu.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az ultraibolya sugárzás elpusztítja a koronavírust, az Egészségügyi Világszervezet viszont határozottan felhívta figyelmet, hogy senki ne fertőtlenítse magát UV fénnyel, mert az bőrrákot és szemkárosodást okozhat. A japán cég lámpája viszont a szokványos 254 nanométeres hullámhossz helyett 222 nanométeren sugároz, így nem károsítja a bőrt és a szemet.

A lámpa a cég állítása szerint hat-hét perc alatt képes a vírusok és baktériumok 99 százalékát elpusztítani három négyzetméteres felületen. Az Ushio közleménye szerint a terméket a Hirosima Egyetemen is tesztelték, az eredmények pedig megerősítették a cég állításait.

HOZZÁSZÓLÁSOK