Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurostat szerdán kiadott előzetes adatai szerint az év utolsó előtti hónapjában 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak tavaly novemberhez képest, amely 2014 áprilisa óta a legerősebb szint.

Az októberi 0,5 százalékos emelkedés után elemzők is gyorsulásra, 0,6 százalékos ütemre számítottak. Utoljára májusban csökkentek az éves összevetésű árak, azóta folyamatosan emelkednek.

A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,8 százalék volt novemberben, csakúgy mint az előző hónapban.

Az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok ára 0,7 százalékkal emelkedett az októberi 0,4 százalék után az euróövezetben. A szolgáltatások az októberivel megegyezően, 1,1 százalékkal drágultak az év 11. hónapjában. Az energiaárak viszont 1,1 százalékkal csökkentek az előző havi 0,9 százalékos visszaesés után.

A fogyasztói árak emelkedése jó hír az Európai Központi Banknak (ECB), amely igyekszik felpörgetni az inflációt. Az ütem, különösen a maginflációé, messze elmarad az ECB 2 százalékos célszámától.