Lengyelországban február közepe óta van forgalomban az 500 zlotys bankjegy III. Sobieski János lengyel király képével. Az új hivatalos fizetőeszközzel egyelőre nehéz találkozni a forgalomban, s még nehezebb lesz a pénztáraknál fizetni vele - írja a Gazeta Wyborcza üzleti rovata. Hogy mi a baj, azt jól érzékelteti, ha átszámoljuk a bankó értékét a magyar valutára: az 500 zloty több mint 35 ezer forintot ér.

Az új bankjegy valamivel nagyobb, mint a 200 zlotys, ami megkönnyíti a gyengén látóknak vagy a látásukat vesztetteknek a bankók megkülönböztetését. Az 500 zlotys biztonsági elemei között a legfontosabbak az UV fény alatt látható jelek. Ezek között van egy négyszög 500 zloty felirattal, zöld színben.

Gengszterek előnyben

A Nemzeti Bank szóvivője szerint azért kellett bevezetni a hatalmas összegű pénzjegyet, mert így a gyermekenként járó 500 zlotys állami kiegészítő szociális támogatást egy darabban, a nyugdíjasoknak járó 1000 zlotyt pedig két bankjeggyel ki lehet fizetni. Nem mellékes - jegyezte meg ezzel kapcsolatban a Gazeta Wyborcza, hogy kevesebb helyet foglal el azoknak, akik a zoknijukba dugják a kápét.

A bankjegy premierje egyoldalúra sikerült - a közönséget kihagyták. Jó néhány hétnek el kell ugyanis telnie ahhoz, hogy az fizetőautomaták egyáltalán felismerjék az új bankót. A bemutató napján mindenesetre sehol sem lehetett fizetni vele.

Várhatóan számos üzlet nem is akarja majd elfogadni, mert nem akarnak az 500 eu beváltóhelyévé válni. Néhány boltban meg fog jelenni a figyelmeztető felirat, miszerint "500 zlotys bankjegyet nem fogadunk el".

A kép forrása: Lengyel Nemzeti Bank