Múlt héten jelentette meg a Neiman Marcus karácsonyi katalógusát, amiből évről évre lelkesen válogatnak a jómódú amerikai családok. Az áruházláncnál komoly hagyománya van a katalógusnak, ami 1939-ben jelent meg először, legizgalmasabb része pedig hagyományosan a Fantasy, illetve a His & Hers gifts. Ezeken az oldalakon évről évre valóban különleges tárgyakat és élményeket kínálnak az amerikaiak, a törzsvásárlók körében csalódást keltő tavalyi kollekció után pedig idén nem lehet ok a panaszra. Még akkor sem, ha idén a teljes Fantasy Gifts részlegben csupán nyolc tárgy kapott helyet.

A Neiman Marcus katalógus régi hagyománya, hogy ebben jelenik meg először egy-egy különleges autó-újdonság, amit az áruházon keresztül lehet megrendelni. Ezt a szerepet idén az Aston Martin Vanquish Volante tölti be, ami az Aston (nem limitált) csúcsmodelljének kabrió változata. A szénszálas karosszériával készülő brit sportkocsit egy 565 lóerős V12-es motor hajtja, a lxuusáruháztól megszokott extra szolgáltatást azonban nem adnak mellé. Pedig ezek jelentősen fokozták az érdeklődést, a tavalyi McLaren 12C Spyder mellé például egy ebédet is adtak Ron Dennis-szel, a márka főnökével, egy évvel korábban pedig havas vezetési térning járt a Ferrari FF mellé. A tíz darab Vanquish Volante egy-egy példányáért 344 500 dollárt (kb. 75 millió forintot) kell fizetni a tengerentúlon.

Az idei karácsonyi autó az Aston Martin csúcsváltozatának nyitott kiadása.
Kép: Napi.hu

Néhány meglepő ajándékötlet is akad a leggazdagabbaknak szántak között. Ilyen a solymászat, amit 150 ezer dollár ellenében igazi luxuskörítéssel prezentálnak, de a többségnek ennél sokkal vonzóbb lehet az üvegházban töltött éjszaka élménye. A Philip Johnson által tervezett connecticuti ház egy 20 hektáros birtok közepén fekszik, a 30 ezer dolláros (6,5 millió forintos) árban pedig vacsora és további tíz vendég szállása is benne van.

A karácsonyi ajándékkatalógus legizgalmasabb részében még egy szobabicikli is helyet kapott. Az olasz Ciclotte karbonból készül és remekül konfigurálható, 11 ezer dolláros (2,4 millió forintos) ára pedig indokoltá teszi a helyét. Az idei legdrágább ajánlat azonban az a 25 karátos afrikai gyémánt, amit először eredeti, vágatlan és csiszolatlan formájában kerül a vevőhöz, aki lépésről lépésre nyomon követheti, hogyan lesz belőle igazi drágakő. A folyamat jelentős részben a De Beers londoni központjában zajlik majd és nem kevesebb, mint 1,85 millió dollárjába (kb. 400 millió forintjába) kerül majd a nagylelkű ajándékozónak.

Sokaknak hasonlóan izgalmas tétel lehet a kerti mozi. Elsőre ugyan soknak tűnhet másfél millió dollárért (326 millió forintért) tévét venni, csakhogy ez egy szabadtéri házimozi rendszer, aminél a 201 colos (510 centis) kijelző mellé egy 7.1-es hangrendszer, távvezérlőként két iPad mini, továbbá 300 film is jár.