Megkapta az első brexit-pofont May

Theresa May brit miniszterelnök megkapta az első pofont brexit-ügyben, miután a felső ház - a brit kormány szándékával ellentétben - az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jogainak garantálása mellett tette le voksát.
Szabó Zsuzsanna, 2017. március 1. szerda, 20:50
Fotó: MTI/EPA

A brit parlament felső háza megszavazta azt a törvénymódosítást, amely az Egyesült Királyságban legálisan élő uniós állampolgároknak a jelenlegi státusukat garantálná az EU elhagyása után is - írja a CNN. Ez azt jelenti az MTI szerint, hogy a döntés alapján - ha a teljes parlamenti eljárás végén érvényben maradna - a kormánynak az 50. cikkely aktiválása után három hónapon belül intézkedési javaslatcsomagot kell kidolgoznia annak garantálására, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó EU-állampolgárokat a brit EU-tagság megszűnése után is ugyanolyan életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodási jogosultságok illetik majd meg, mint most.

A módosítást 358:256 arányban szavazták meg a képviselők, úgy, hogy a Konzervatív Pártnak nincs többsége a Lordok Házában.

Bukta

A kormány buktája annak ellenére következett be, hogy Amber Rudd belügyminiszter a szavazás előtti utolsó pillanatban, kedden, azt hangsúlyozta írásos üzenetében képviselőtársainak, hogy az uniós állampolgárok jogai a top prioritások között szerepelnek majd, amint a tárgyalások elkezdődnek. Rudd a CNN szerint a szavazást végignézte a felsőházban.

A döntés azért tekinthető verségnek, mert Theresa May miniszterelnök hivatalos álláspontja az, hogy a külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon kell majd megállapodni viszonossági alapon, vagyis azzal a feltétellel, hogy az EU-ban maradó tagországok is garantálják az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülését.

Tartható lesz a március vége?

A megszavazott módosítás most visszakerül megfontolásra az alsó ház elé, amely akár érvénytelenítheti is azt. Ha ez megtörténik, akkor a tervezet ismét a Lordok Háza elé kerül. A CNN szerint ez a pingpongozás veszélyeztetheti a kormány által megcélzott március végi határidőt az EU-ból való hivatalos kilépést kérő lisszaboni szerződés 50. cikkelyének elindítására.

Az MTI szerint azonban előzetes nyilatkozatok alapján biztosra vehető, hogy a felső kamara nem fogja útját állni a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat elindításának, és nem is késlelteti jelentősen a felhatalmazásról szóló törvénytervezet elfogadását, így nagy valószínűséggel tartható lesz a kormány által a kilépési folyamat március végi elkezdésére kidolgozott menetrend.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly621, 2017.03.02 08:30

Még halványan az is felsejlik bennem, hogy Májterka az ellenkezőjét gondolja annak, amit nyilvánosan kimondott miniszterelnöksége legeslegelején.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.03.01 21:44

@lomb: Áruld már el te tökfilkó miért jó neked a brit kilépés?

Ha nem lesz Unió itt a barbár keleten akkor majd a nálunk sokkal erősebb Románia is nemzetállammá nyilvánítja magát hülye Orbán ötletére.
Aztán egyre többen mondják, hogy a magyar nem európai nép, a nyelvük sem az. Ezt is OV. dobta fel, azzal hogy félázsiainak nevezte népét.

Így örülj tulok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.03.01 21:17

Az agresszív napi.hu dubajos munkatársai tovább pofozkodnak. Félő, ha így folytatják, egymásnak esnek és feldagadt képpel járnak-kelnek. Lehet, hogy ez a céljuk, mert így könnyű lesz felismerni őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html