A brit parlament felső háza megszavazta azt a törvénymódosítást, amely az Egyesült Királyságban legálisan élő uniós állampolgároknak a jelenlegi státusukat garantálná az EU elhagyása után is - írja a CNN. Ez azt jelenti az MTI szerint, hogy a döntés alapján - ha a teljes parlamenti eljárás végén érvényben maradna - a kormánynak az 50. cikkely aktiválása után három hónapon belül intézkedési javaslatcsomagot kell kidolgoznia annak garantálására, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó EU-állampolgárokat a brit EU-tagság megszűnése után is ugyanolyan életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodási jogosultságok illetik majd meg, mint most.

A módosítást 358:256 arányban szavazták meg a képviselők, úgy, hogy a Konzervatív Pártnak nincs többsége a Lordok Házában.

Bukta

A kormány buktája annak ellenére következett be, hogy Amber Rudd belügyminiszter a szavazás előtti utolsó pillanatban, kedden, azt hangsúlyozta írásos üzenetében képviselőtársainak, hogy az uniós állampolgárok jogai a top prioritások között szerepelnek majd, amint a tárgyalások elkezdődnek. Rudd a CNN szerint a szavazást végignézte a felsőházban.

A döntés azért tekinthető verségnek, mert Theresa May miniszterelnök hivatalos álláspontja az, hogy a külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon kell majd megállapodni viszonossági alapon, vagyis azzal a feltétellel, hogy az EU-ban maradó tagországok is garantálják az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülését.

Tartható lesz a március vége?

A megszavazott módosítás most visszakerül megfontolásra az alsó ház elé, amely akár érvénytelenítheti is azt. Ha ez megtörténik, akkor a tervezet ismét a Lordok Háza elé kerül. A CNN szerint ez a pingpongozás veszélyeztetheti a kormány által megcélzott március végi határidőt az EU-ból való hivatalos kilépést kérő lisszaboni szerződés 50. cikkelyének elindítására.

Az MTI szerint azonban előzetes nyilatkozatok alapján biztosra vehető, hogy a felső kamara nem fogja útját állni a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat elindításának, és nem is késlelteti jelentősen a felhatalmazásról szóló törvénytervezet elfogadását, így nagy valószínűséggel tartható lesz a kormány által a kilépési folyamat március végi elkezdésére kidolgozott menetrend.