Megkezdik a Déli Áramlat építését szomszédunkban

Miután a Gazprom vezérigazgatója Belgrádban tárgyalt Ivica Datyics miniszterelnökkel, bejelentették a Déli Áramlat szerbiai szakasza építésének megkezdését.
Barabás T. János, 2013. november 12. kedd, 10:39
Fotó: Napi.hu

November 24-én indul az orosz gázt közvetlenül - a hagyományos tranzit országokat elkerülve - Európába szállító Déli Áramlat szerbiai szakaszának építését. A hírt Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Ivica Datyics szerb kormányfő belgrádi tárgyalása után jelentették be tegnap. Ez évtizedek óta az egyik legnagyobb beruházás Szerbiában, amitől nemcsak a tranzitdíj bevételét várják, de a gáz árának csökkenését és munkahelyek ezreit is.

Az építés költségét 1,7 milliárd euróra becsülik, és a munkálatok jelentős részét hazai vállalatok fogják végezni. A felek még folytatják tárgyalásaikat a projekt finanszírozásáról. Várhatóan 20-30 éves, évi 4,25 százalékos kamatú hitelt nyújtanak az oroszok Szerbiának Bulgáriához hasonlóan, és a kölcsönt a tranzitdíjból fizethetik vissza.

Az építkezéssel Szerbia a térség energiatengelyévé válhat, a tervek szerint ugyanis innen vezetne egy leágazás Macedóniába, Bosznia szerb részébe és Koszovóba.

HOZZÁSZÓLÁSOK