Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit Konzervatív Párt brexiter parlamenti képviselői elkezdték benyújtani azokat a leveleiket, amelyben elnökválasztás kiírását indítványozzák a pártvezetésnek. Csütörtökön kora délután meg nem jött össze 48 aláírás ahhoz, hogy elindítsák a procedúrát, amelynek végén leválthatják az elnöki posztról és ezzel lemondathatják a miniszterelnökségről is Theresa May kormányfőt.

Az indítványt kezdeményezők úgy vélik, hogy az EU-s válási megállapodástervezet, amelyet a kormány elfogadott, nem teljesíti a szavazók akaratát, akik többsége a 2016. júniusi népszavazáson úgy döntött, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az unióból. Annak alapján ugyanis a szigetország beláthatatlan ideig az EU-s vámunióban maradhat. Az persze enyhén szólva nyitott kérdés, hogy ha benyújtják a párton belüli bizalmatlansági indítványt, akkor a 315 konzervatív parlamenti képviselő többsége támogatná-e?

Mindenki Borisa

A lehetséges utódok sorában a Bloomberg első helyre tette az 54 éves Boris Johnson volt külügyminiszter, akit London polgármestereként vált politikus sztárra és mindenki Borisává. A Konzervatív Párt őszi kongresszusa előtt hajszál híján bejelentkezett a miniszterelnöki posztra, de végül visszakozott. A kormányból nyáron lépett ki, tiltakozva a szerdán elfogadott válási koncepció akkor elfogadott első változata ellen. Külügyminiszteri teljesítményét azonban nem sokra értékelik a párban és nőügyei szembe fordíthatják vele a tradicionális tory szavazókat. A bukmékerek 6/1-hez adják miniszterelnöki esélyeit.

Emelkedő csillag

Bizonyos értelemben Johsonnál is színesebb egyéniség a 44 éves Dominic Raab, aki David Davistól vette át a brexitügyi miniszteri posztot, majd elsőként mondott le, miután a kormány elfogadta EU-s válási javaslatát. Cseh bevándorló zsidók gyermekeként látta meg a napvilágot, dolgozott kibucban és hallgatója volt a Ramallah Egyetemnek. Fekete öves karatés és fineszes jogász, aki dolgozott Európa-párti és brexiter tory politikusoknak is. Néha unalmas, néha szórakoztató. Nyitott az ellenzékkel folytatott párbeszédre. A reflektorfénybe csak miniszteri kinevezése után került. A bukmékerek 5/1-hez adják miniszterelnöki esélyeit a BBC összesítése szerint.

Keljfeljancsi

Michael Gove környezetvédelmi minisztert 2016 nyarán az árulóként ábrázolták a karikaturisták, miután a David Cameron miniszterelnöki székéért indult versenyben visszavonta támogatását régi barátjától, Boris Johnsontól. Az 51 éves politikus egy évre rá miniszter lett. Inkább a víziók, mint a végrehajtás emberének tartják. Ezt igazolja az az elképzelése, miszerint először akár egy rossz egyezmény árán is ki kell léptetni a szigetországot az EU-ból, a valódi függetlenséget, ráér majd ezután valahogy kialkudni. Raab távozása után felajánlották neki a brexitügyi tárcát, amit visszautasított és csütörtök délután a lemondását fontolgatta. A bukmékerek 17/2-höz adják miniszterelnöki esélyeit.

Régi motoros

A lehetséges jelöltek közül a legidősebb a 69 éves David Davis volt brexitügyi miniszter, aki Johnsonnal együtt állt fel székéből a nyáron. Kritikusai szerint nem a munka hőse, nem igazán erőssége a részletek kidolgozása. A brexitügyi tárca vezetőjeként azzal szerzett rossz hírnevet, hogy elutazott Brüsszelbe tárgyalni, és üres kézzel tért vissza Londonba. Kétszer próbált a toryk élére állni, ám sok apró hibát követett el, így nem járt sikerrel. A bukmékerek 17/2-höz adják miniszterelnöki esélyeit.

Vetélytársból szövetséges

Andrea Leadsom Cameron lemondása után versenybe szált a kormányfői megbízatásért, de vissza kellett lépnie, miután azt az érvet hozták fel ellene, hogy gyermekei nevelése mellett nehezebben birkózna meg a brexit menedzselésének gigantikus feladatával, mint a gyermektelen May. Az 55 éves politikus - aki korábban a pénzügyi szektorban dolgozott - bekerült versenytársa kormányaiba és a szerdai döntés után sem mondott le. Ismert euroszkeptikus, ám miután nem mondott le már Johsnonnal és Davisszel együtt, nehezen szerezhetné meg a kemény brexiterek támogatását.