Megkezdődött a szavazás Romániában

Magyar idő szerint vasárnap reggel 6 órakor (helyi idő szerint 7 órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol képviselőket és szenátorokat választanak a kétkamarás bukaresti parlamentbe a következő négy évre.
MTI, 2016. december 11. vasárnap, 09:15
Fotó: Napi.hu

A képviselőház esetében 312, a szenátusnál 136 mandátum sorsáról döntenek. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 18 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

Románia idén visszatért a 2008 előtt alkalmazott megyei pártlistás választási rendszerhez. Az országot 41 megyéje mellett a főváros a 42. választókerület. A külföldön élő román állampolgárok egy számukra kialakított 43. választókerület jelöltjeire voksolhatnak.

A polgárok szavazataikat tíz politikai alakulat - megyénként különböző - jelöltlistáira adják le, amelyekről a szavazólapon feltüntetett sorrendben jutnak mandátumhoz a képviselő- illetve szenátorjelöltek a pártjukra helyben leadott szavazatok arányában. A mandátumelosztásban azok a pártok vesznek részt, amelyek országosan megszerzik a voksok legalább öt százalékát, vagy legalább négy megyében 20 százalék fölötti támogatottságot érnek el. A töredékszavazatok sem vesznek el, hanem az országos kosárba kerülnek, majd - helyben vagy más megyében - további mandátumokként hasznosulnak.

A névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió választópolgár számára belföldön 18 600, külföldön pedig 417 szavazóhelyiséget alakítottak ki. Mindenki csak abban a választókerületben adhatja le voksát, amelyhez állandó lakóhelye, vagy igazolható ideiglenes lakcíme alapján tartozik. Ennek megfelelően a külképviseleteken is csak azok voksolhatnak, akik igazolni tudják, hogy nem turisták, hanem külföldön élnek.

Az utolsó felmérés szerint csak két párt - a győzelemre legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) - lehet biztos abban, hogy a választásokon parlamenti mandátumot szerez. Az IRES közvélemény-kutató intézet felmérése szerint rajtuk kívül további három román párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) haladja meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt a kutatás háromszázalékos hibahatáránál kisebb mértékben. Az RMDSZ listáin a Magyar Polgári Párt (MPP) néhány jelöltje is helyet kapott.

Magyarországon a román nagykövetségen két, a Román Kulturális Intézetben, valamint Románia gyulai és szegedi főkonzulátusán egy-egy szavazókört alakítottak ki. A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva. Az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján több exit poll is készül, amelyeket 21 órakor (magyar 20 óra) ismertetnek a román hírtelevíziók.

A romániai választásokon az előrejelzések 40-45 százalékos részvételi arányt prognosztizálnak - mondta Pászkán Zsolt kisebbségkutató az M1-en.

A kutató szerint a választások első nagy meglepetése, hogy a hárommillió külföldön dolgozó szavazásra jogosult közül csak összesen mintegy négyezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy levélben adják le voksukat.

A választások legnagyobb esélyese a Szociáldemokrata Párt (PSD), a felmérések szerint a szavazatok 44 százalékát kaphatja meg. A második a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely 23 százalékra számíthat. A Mentsétek Meg Romániát Szövetség pedig 7-8 százalék között szerezhet szavazatokat - mondta a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.12.11 10:16

Remélem, hogy magyar nem jut be a román parlamentbe, mert akkor ott vége a fellendülésnek.
Ahol megjelenik akár csak egy magyar politikus, ott romlás, korrupció, népnyúzás van.
Ha már nem lesz erdélyi magyarság, akkor nehéz Lesz megindokolni, hogy a Tőkésnek és a Böjtének miért mennek a 100 milliárdok.
Sok erdélyi dolgozik az itteni gyárakban, és egyik rokonsági köre sem kapott a kiküldött milliárdokból.
Hol a lé?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html