Megkezdődött az anyázás, indulhat a kampány

Még meg sem kezdődött a görögországi rendkívüli választás kampánya, de a politikusok már kilőtték egymásra első vádjaikat. A szavazás várhatóan szeptember harmadik hetében lesz, addig ideiglenes kormány fogja irányítani az országot. Közben enyhülnek a tőkekorlátozások.
Napi.hu, 2015. augusztus 24. hétfő, 10:05
Fotó: MTI/AP

Elkezdődött a választási színjáték Görögországban, egyelőre nem a kampánnyal, hanem a kamerák keresésével - derül ki az athéni ekathimerini.com hírportál jelentéséből. A két első felében a kormánypártból kivált 25 képviselőt összefogó, három napja alakult radikális baloldali párt, a Népi Egység próbálkozhat kormányalakítással. Az új politikai erő vezetője is tudja, hogy ez puszta színjáték.

A görög alkotmány értemében, ha a kormány a parlamenti választásokat követő egy éven belül lemond, akkor az ellenzék legnagyobb pártjainak meg kell adni a kormányalakítás lehetőségét. Első körben a konzervatív Új Demokrácia próbálkozott. Megkeresték Alekszisz Cipraszt, akinek lemondása utat nyitott a folyamat előtt, ám hogy, hogy nem azt a választ kapták, hogy Ciprasz és pártja a Sziriza nem óhajt másodhegedűs lenni egy jobboldali kormányban.

Szavazás lóhalálában

Panagiotisz Lafazanisz, a harmadik görög segélycsomagot is elutasító, a drachma visszahozatalát is bevállaló Népi Egység vezetője tudja, hogy nevetséges lenne, ha a kormányt alakíthatna, ám ennek ellenére kihasználja a koalíciókötésre rendelkezésre álló három napot a tárgyalásokra.

Akárcsak az Új Demokrácia, ők is a Szirizát környékezhetik meg, amellyel a múlt héten szakítottak. De hát a görögök türelme minden bizonnyal végtelen. Szakértők szerint az új párt vezetője igyekszik kihasználni a színjátékkal járó médiamegjelenést pártja ismertségének növelésére.

Várakozások szerint a választási kampány formálisan a hét végén kezdődhet meg, a szavazás legvalószínűbb időpontja szeptember 20. A választási időszakban ideglenes kormány irányíthatja Görögországot, amelyet Vassziliki Tanou, a legfelsőbb bíróság elnöke vezethet.

Részeg a kapitány?

Antonisz Szamarasz, Ciprasz elődje, aki az Új Demokrácia egyszerű képviselőjelöltje lehet a választáson, nem várt a hivatalos kampánykezdetre azzal, hogy kilője első nyilát ellenfelére. Szerinte Görögország Ciprasz vezetésével egy olyan hajóhoz hasonlít, amelynek nincs kormánya és kapitánya lerészegedett. Mindent feláldoztak a kormányfő személyes ambícióinak teljesítéséért.

A nemzetközi kommentátorok azon lamentálnak, hogy az eurótagállamoknak egy olyan vezető győzelmében kell bíznia, akit az elmúlt fél évben minden erejükkel igyekeztek megbuktatni - derül ki a CNBC összefoglalójából.

Politológusok szerint Ciprasz egyeztetett a legnagyobb európai hatalmak és az EU vezetőivel, mielőtt lemondásával utat nyitott a rendkívüli parlamenti szavazás előtt. Most mindenki abban bízik, hogy a keményvonalas szárnyától megszabadult Sziriza győz, és ezzel Görögországban egy időre beköszönt a politikai stabilitás.

Mozog a pénz

Jó hír a görögöknek, hogy enyhül a tőkeátutalások korlátozása. A banki tranzakciós engedélyezésével foglalkozó bizottság és a pénzintézetek információi alapján a július 29. és augusztus 18. közötti időszakban az átutalási kérelmek 60 százalékát engedélyezték.

Az időszak utolsó hetében annyi pozitív döntést hoztak, mint az első két hétben összesen. A javulásra nagy szükségük van a görögöknek, mert az ország importja szeptember-októberben a legmagasabb, értéke havonta 4,5-4,5 milliárd euró.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Juzer, 2015.08.24 15:55

@K_Toth: nem, az előző kommentelő csak a rég elfeledett szdsz-nek kívánt propagandát csinálni az emlegetésével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2015.08.24 13:11

@hunorti: 2015. augusztus 24., hétfő 11:00

Hiányosak az emlékeid...
1. Antal József nem akart nagykoalíciót a választáson második legjobb eredményt elért SZDSZ-szel, mondván, hogy az diktatúra lenne.
2. Mi az, hogy "háttérhatalmi -szdsz-es zsarolás" ??? Kiket akarsz te eliminálni? A magyar választók kb. negyedét ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.24 11:00

...nálunk is ez kellett volna 90-ben ,a háttérhatalmi -szdsz-es zsarolás után.....!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html