Megkezdődött az EU-csúcs

Megkezdődött csütörtök délután Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek péntekig tartó tanácskozása, amelynek fő napirendi pontjai a gazdasági válságból való kilábalás teendőivel kapcsolatosak.
MTI, 2013. március 14. csütörtök, 17:51
Fotó: Napi.hu

A 27-ek csúcstalálkozóján Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. Késő este lesz egy "csúcs a csúcson belül": külön megbeszélést tart a 17 euróövezeti ország vezetője. Hivatalosan nem szerepel a napirenden sem Ciprus súlyos pénzügyi állapota, sem a parlamenti választások nyomán előállt bonyolult olasz belpolitikai helyzet, ám diplomaták szerint mindezek felmerülhetnek a csúcstalálkozón. Különösen valószínű ez Ciprus vonatkozásában: aligha véletlen, hogy az euróövezeti országok pénzügyminiszterei - az úgynevezett eurócsoport keretében - a csúcstalálkozó péntek délutáni befejezése után külön megbeszélésre ülnek össze.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke úgy nyilatkozott, hogy a ciprusi pénzügyi mentőcsomag mintegy 10 milliárd eurós lesz, miután "sokat húztak" az eredetileg 17,5 milliárdos tervezetből.

A brüsszeli megbeszélésre érkezve Francois Hollande francia köztársasági elnök újságíróknak elmondta: fel kívánja vetni a csúcstalálkozó részvevőinek a szíriai kérdést. Hollande nyomatékkal megerősítette azt a francia álláspontot, hogy a Szíriával szembeni uniós fegyverembargót fel kell oldani, és lehetővé kell tenni a damaszkuszi rezsim ellen lázadók fegyverekkel való ellátását. Hollande megjegyezte, hogy ezt vallja Nagy-Britannia is.

Ami az uniós országok közti gazdaságpolitikai összehangolást, az úgynevezett "európai szemeszter" időszerű teendőit illeti, erről az EU-csúcs előtt - a hagyományoknak megfelelően - háromoldalú egyeztetést tartottak az Európai Bizottság, a munkaadók, valamint a munkavállalók képviselőinek részvételével.

E háromoldalú tanácskozás után José Manuel Barroso, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény elnöke nyilatkozatban állapította meg: az EU továbbra is szerepet játszik a munkahelyteremtés és gazdasági növekedés előmozdításában, de most magukban a tagországokban kell elvégezni a legtöbb munkát Európa versenyképességének javítása, a növekedés fenntarthatóvá tétele érdekében.

Andor László, a foglalkoztatás, szociálpolitika és társadalmi befogadás kérdéseiben illetékes magyar EU-biztos azt hangsúlyozta: az európai gazdasági és pénzügyi unió elmélyítése azt is jelenti, hogy ki kell építeni annak szociális dimenzióját.

Az EU-csúcs részvevői a második napon, pénteken az unió és Oroszország kapcsolatait tekintik át.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.03.16 09:10

"""Az EU-csúcs részvevői a második napon, pénteken az unió és Oroszország kapcsolatait tekintik át"""

Megjegyzés ::: Izgalmas lesz ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.14 18:09

Összeültek a kifosztók és a kifosztottak....Centrum és Periféria ...a Marshall-segélyesek ,és az abból kimaradtak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html