Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EP-választásokon a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot. A második helyen a szocialisták végeztek. Mindkét pártcsalád előzetesen megnevezte csúcsjelöltjét - a néppártiak Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfőt, a szocialisták pedig Martin Schulzot, az EP eddigi német elnökét -, akit az Európai Bizottságnak, vagyis az unió legfőbb végrehajtó intézményének az élére szánnak.

A Lisszaboni Szerződés értelmében az uniós országok csúcsvezetői az EP-választások eredményének figyelembe vételével, a szükséges konzultációk lefolytatása után minősített többséggel döntenek arról, hogy kit jelöljenek európai bizottsági elnöknek, a parlament pedig egyszerű többséggel megválaszthatja a jelöltet.

Herman Van Rompuy, az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a kedd esti eszmecserére szóló meghívójában hangsúlyozta: egyelőre nem tervezik, hogy megnevezzék a jelöltet, csupán a jelöltállítás folyamatát igyekeznek felvázolni.

Az EP frakcióvezetői azonban keddi tanácskozásukon megállapodtak abban, hogy közösen felszólítják az Európai Tanácsot, hogy Junckernek adjon tárgyalási mandátumot, amelynek birtokában először a néppárti csúcsjelölt kezdhetné meg az egyeztetéseket az EP-frakciókkal.

Angela Merkel német kancellár a kedd esti brüsszeli megbeszélésre érkezve azt mondta, hogy széles támogatói hátteret kell biztosítani az Európai Parlamentben a leendő bizottsági elnöknek. Merkel arra számít, hogy a tagországok csúcsvezetői most megbízzák Van Rompuyt a parlamenttel való konzultációk megkezdésével.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök támogatja hivatali elődjének, Jean-Claude Junckernek a jelölését az Európai Bizottság elnökének a tisztségére. Ezt a liberális pártállású politikus az MTI tudósítójával közölte kedden. Az Európai Tanács épületének folyosóján újságíókkal beszélgetve Bettel kijelentette: "ha most az Európai Néppárt nem kapja meg azt felelősséget, hogy megtehesse az első lépéseket, akkor nincs szükség csúcsjelöltekre". Szerinte el kell ismerni azt a tényt, hogy Néppárt végzett az élen, és mozgásba kell hozni a folyamatot.

A brüsszeli megbeszélésre érkező Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő ugyanakkor azt hangoztatta, hogy svéd részről soha nem támogatták a csúcsjelölt állításának a gondolatát, és hogy ezen az estén " bizonyosan nem neveznek meg senkit", csupán elkezdik a folyamatot.

Jyrki Katainen finn és Mark Rutte holland kormányfő egyaránt arról beszélt érkezési nyilatkozatában, hogy először azt kell megvitatni, mik lesznek az új összetételű Európai Bizottság fő feladatai a következő időszakban. A néppárti Katainent időnként emlegetik a bizottsági elnöki poszt esetleges várományosaként arra az esetre, ha azt nem Juncker, hanem egy másik néppárti vezető kapná.