Megkezdődött az EU-csúcs

Megkezdődött kedd este Brüsszelben az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek kötetlen vacsorája, amelynek az a célja, hogy megvitassák a vasárnap lezárult európai parlamenti (EP) választások, valamint az ugyancsak vasárnap lebonyolított ukrajnai elnökválasztás kimenetelét. Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök van jelen. Az új bizottsági elnökről is egyeztetnek.
Index.hu, MTI, 2014. május 27. kedd, 20:45
Fotó: MTI/AP

Az EP-választásokon a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot. A második helyen a szocialisták végeztek. Mindkét pártcsalád előzetesen megnevezte csúcsjelöltjét - a néppártiak Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfőt, a szocialisták pedig Martin Schulzot, az EP eddigi német elnökét -, akit az Európai Bizottságnak, vagyis az unió legfőbb végrehajtó intézményének az élére szánnak.

A Lisszaboni Szerződés értelmében az uniós országok csúcsvezetői az EP-választások eredményének figyelembe vételével, a szükséges konzultációk lefolytatása után minősített többséggel döntenek arról, hogy kit jelöljenek európai bizottsági elnöknek, a parlament pedig egyszerű többséggel megválaszthatja a jelöltet.

Herman Van Rompuy, az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a kedd esti eszmecserére szóló meghívójában hangsúlyozta: egyelőre nem tervezik, hogy megnevezzék a jelöltet, csupán a jelöltállítás folyamatát igyekeznek felvázolni.

Az EP frakcióvezetői azonban keddi tanácskozásukon megállapodtak abban, hogy közösen felszólítják az Európai Tanácsot, hogy Junckernek adjon tárgyalási mandátumot, amelynek birtokában először a néppárti csúcsjelölt kezdhetné meg az egyeztetéseket az EP-frakciókkal.

Angela Merkel német kancellár a kedd esti brüsszeli megbeszélésre érkezve azt mondta, hogy széles támogatói hátteret kell biztosítani az Európai Parlamentben a leendő bizottsági elnöknek. Merkel arra számít, hogy a tagországok csúcsvezetői most megbízzák Van Rompuyt a parlamenttel való konzultációk megkezdésével.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök támogatja hivatali elődjének, Jean-Claude Junckernek a jelölését az Európai Bizottság elnökének a tisztségére. Ezt a liberális pártállású politikus az MTI tudósítójával közölte kedden. Az Európai Tanács épületének folyosóján újságíókkal beszélgetve Bettel kijelentette: "ha most az Európai Néppárt nem kapja meg azt felelősséget, hogy megtehesse az első lépéseket, akkor nincs szükség csúcsjelöltekre". Szerinte el kell ismerni azt a tényt, hogy Néppárt végzett az élen, és mozgásba kell hozni a folyamatot.

A brüsszeli megbeszélésre érkező Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő ugyanakkor azt hangoztatta, hogy svéd részről soha nem támogatták a csúcsjelölt állításának a gondolatát, és hogy ezen az estén " bizonyosan nem neveznek meg senkit", csupán elkezdik a folyamatot.

Jyrki Katainen finn és Mark Rutte holland kormányfő egyaránt arról beszélt érkezési nyilatkozatában, hogy először azt kell megvitatni, mik lesznek az új összetételű Európai Bizottság fő feladatai a következő időszakban. A néppárti Katainent időnként emlegetik a bizottsági elnöki poszt esetleges várományosaként arra az esetre, ha azt nem Juncker, hanem egy másik néppárti vezető kapná.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.05.28 07:56

@666ORDOG666: Röhögnöm kell.
Nem teszem, mert illendő a hüjéket nem mindig kiröhögni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.05.28 07:43

Azt illene első körben Elnöknek jelölni, aki országában az EP választásokon a legjobb eredményt érte el!
Nem fogjátok kitalálni, kire gondoltam !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.05.28 07:32

Nagyszerű - akkor Orbán csuklójára most nyugodtan rá lehet tenni a bilincset, a TEK nincs jelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html