Miután hétfő délelőtt a Híd-Most szlovák-magyar vegyespárt bejelentette, hogy támogatják Andrej Kiska elnök javaslatát a kormány teljes átszabásáról, délután a párt által adott igazságügyminiszter, Lucia Zitnanská is emellett foglalt állást.

"A múlt héten megfogalmaztuk a követelésünket, és ez csak a minimum. Eddig nem kaptunk semmilyen választ" - mondta a tárcavezető annak kapcsán, hogy nehezen elképzelhető a kormánykoalíció további működése, az országon belüli belpolitikai feszültségek csillapítása anélkül, hogy Robert Kalinák belügyminiszter nem mond le.

Kritizálta Robert Fico kormányfőt is a Paraméter.sk szerint: A miniszterelnök meglehetősen konspiratív megjegyzése Andrej Kiska köztársasági elnök vasárnap esti beszédéről nem segítette a feszültség csillapítását. Fico ugyanis azt mondta, hogy a Kiska által adott két út - miszerint vagy átalakítják a kormányt, vagy előrehozott választásokat kell tartani -, olyan álláspont, amelyet nem Szlovákiából diktáltak. Szerinte az elnök ezzel a kijelentésével beállt az ellenzék soraiba.

Szlovákia azért került belpolitikai válságba, mert két héttel ezelőtt otthonában lelőtték Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és menyaszonyát, Martina Kusnírovát. Kuciak utolsó cikkében arról írt, hogyan vetette meg a lábát északi szomszédunkban az olasz-maffia. Ebben kapcsot talált Robert Fico miniszterelnök és a szervezett bűnözés között, ugyanis a kormányfő egyik tanácsadója Maria Troskova még közös cégben is volt az egyik maffiataggal.

A fotó forrása: Napi.hu.