Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai rendőri együttműködési szervezet (Europol) szerint Európa az elmúlt év legkomolyabb terroristafenyegetésével néz szembe, a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat arra mutatott rá, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fókusza nemzetközi terekre helyeződött át. Ez, illetve az egyre növekvő számú külföldi katonáik új kihívásokat jelentenek az EU tagállamai számára. Az Europol szerint ennek fényében az EU területén is több terrortámadás történhet a jövőben - figyelmeztet a szervezet, amely szerint ezért szükséges egy olyan szervezet felállítása, amely erőteljesebben tud fellépni a terrorizmussal szemben.

Erre az igényre született megállapodás arról tavaly novemberi, bel- és igazságügyi miniszterek ülésén, hogy felállítsák az Terrorizmus Elleni Küzdelem Európai Központját (ECTC) az Europol keretein belül, amely hétfőn kezdte meg működését. A központ feladata, hogy jelentősen növelje az Europol terrorizmus elleni kapacitását, és olyan platformot biztosítson a tagállamoknak, melyen keresztül hatékonyabban folyhat az információcsere és az operatív koordináció.

Az ECTC tevékenységei között különös hangsúlyt kap a külföldi fegyveres harcosok, az illegális fegyverkereskedelem és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés - derül ki az Europol közleményéből.