Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új ügynökség "avatását" a bolgár-török határon lévő Kapitan Andreevo határállomásnál tartották. Ott volt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos és Fabrice Leggeri, az EU határvédelmi ügynökségének (Frontex) vezetője is.

"A mai nap mérföldkő az európai határvédelem történetében. Mostantól egy tagállam külső határa a tagországok mindegyikének a külső határát jelenti - mind jogi, mind működési szempontból" - mondta Avramopulosz. Hozzátette, "ez pontosan az a fajta közös európai válasz, amelyre szükség van ahhoz, hogy megfeleljünk a 21. század biztonsági és migrációs kihívásainak".

"Az új ügynökség erősebb és jobban felkészült az Európa külső határainál jelentkező migrációs és biztonsági kihívások kezelésére" - hangsúlyozta Leggeri, aki "történelmi pillanatnak" nevezte a közös határ- és parti őrség létrehozását.

A szervezet felállításáról "rekordidő alatt" sikerült megállapodnia az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek, mindössze kilenc hónap telt el az erről szóló javaslat előterjesztése óta - írták az Európai Bizottság csütörtöki közleményében.

A schengeni rendszer védelmét és megerősítését célzó határőrizeti szerv feladatai közé tartozik a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az Európai Unió valamely külső határát veszély fenyegeti.

A határok védelme továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik, de szükség esetén tagállami kérésre a határ- és parti őrség meghatározza a megfelelő létszámú stábot és technikai felszerelést, és támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén időben be tud avatkozni.

Az ügynökség a Frontex és a tagországok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb tíz napon belül.