Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A katalán elnök felszólalását eredetileg délután hat órára tervezték, de annak halasztását maga Puigdemont kérte a Junst Pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség tanácskozása miatt, amely az ülést megelőzte.

A csúszás másik oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).

Carles Puigdemont beszédének nincs meghatározott időkerete. Szavaira a parlamenti frakciók 10-10 percben reagálhatnak, az elnököt pedig megilleti a viszontválasz joga - írja az MTI.

A katalán parlament épülete egy parkban található, amelynek bejáratát kora reggel a hatóságok biztonsági okokból lezárták, hogy a tüntetőket távol tartsák az épülettől.

Odakint, a parkhoz vezető sétányon, az ülést megkezdése előtt már órákkal elkezdett gyülekezni a tömeg, akik óriási kivetítőkön követhetik figyelemmel a benti eseményeket. Többségében a függetlenséget támogatva vonultak utcára, de egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.

A spanyol kormány korábban azt közölte: ha a katalán elnök kinyilvánítja a függetlenséget, azt azonnali válaszlépések követik.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak dacára, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.