A lengyel, a szlovák, a cseh és a magyar hadügyminiszter a visegrádi országok tegnapi csúcstalálkozóján szándéknyilatkozatot írt alá a négy ország katonáiból álló közös katonai egység felállításáról - jelentette az orosz Ria Novosztyi hírügynökség. A 3000 fős kontingensben nagyságának megfelelően Lengyelország képviseli a legnagyobb súlyt, 1200 katonával. Az egységet 2016-ra szerveznék meg, és a cél az, hogy része legyen az európai gyors reagálású erőknek. Feladata békefenntartás és válsághelyzetek kezelése lenne.

A visegrádi négyek részben azzal indokolják a közös katonai egység felállítását, hogy ezzel erősítik a kelet-közép-európai politikai-katonai együttműködést, részben azzal, hogy a válság miatt megcsappant védelmi kiadások mellett ez a megoldás hatékony lehetőséget kínál a biztonsági célra rendelkezésre álló források felhasználására.

A négy ország kormánya és hadügyminisztere már 2011 májusában elhatározta a közös katonai erő felállítását. A kezdeményezésre tegnap szimbolikusan áldásukat adták az európai nagyhatalmak, ugyanis a visegrádiak varsói csúcstalálkozóján jelen volt Angela Merkel német kancellár és a Francois Hollande francia államfő is.