Megkötötték az új varsói szerződést

Közös katonai erő felállításáról írt alá szerződést a négy visegrádi ország hadügyminisztere a csoport tegnapi csúcstalálkozóján. Az egyezményre láthatóan áldását adta Európa két vezető hatalma.
NAPI, 2013. március 7. csütörtök, 08:57
Fotó: Napi.hu

A lengyel, a szlovák, a cseh és a magyar hadügyminiszter a visegrádi országok tegnapi csúcstalálkozóján szándéknyilatkozatot írt alá a négy ország katonáiból álló közös katonai egység felállításáról - jelentette az orosz Ria Novosztyi hírügynökség. A 3000 fős kontingensben nagyságának megfelelően Lengyelország képviseli a legnagyobb súlyt, 1200 katonával. Az egységet 2016-ra szerveznék meg, és a cél az, hogy része legyen az európai gyors reagálású erőknek. Feladata békefenntartás és válsághelyzetek kezelése lenne.

A visegrádi négyek részben azzal indokolják a közös katonai egység felállítását, hogy ezzel erősítik a kelet-közép-európai politikai-katonai együttműködést, részben azzal, hogy a válság miatt megcsappant védelmi kiadások mellett ez a megoldás hatékony lehetőséget kínál a biztonsági célra rendelkezésre álló források felhasználására.

A négy ország kormánya és hadügyminisztere már 2011 májusában elhatározta a közös katonai erő felállítását. A kezdeményezésre tegnap szimbolikusan áldásukat adták az európai nagyhatalmak, ugyanis a visegrádiak varsói csúcstalálkozóján jelen volt Angela Merkel német kancellár és a Francois Hollande francia államfő is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.03.07 10:33

Mi a bánatra jó ez?

A magyar hadsereg lerongyolódott,
valójában nincs múlhatatlanul szükség rá,
delegálnánk inkább a parlamenti "haderőnket" bele,
próbálkoznánk inkább ésszerű együttműködési témákkal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.07 09:59

Varsói Szerződés?

A SZU is csatlakozik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html