Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelek csaknem háromnegyede (71 százalék) szerint a kormány jelenleg túl sokat költ, amivel feleslegesen eladósítja Lengyelországot - idézte a Rzeczpospolita a ciekaweliczby.pl felmérésének eredményeit. A vizsgálatban a lengyelek véleményére voltak kíváncsiak az országuk kínálta életfeltételekről, a saját és az állam jövedelmeiről, a kiadásokról és az adósságokról.

A határozott többség kritikusan szemléli a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) szociális programját, még az 500 pluszt is, amely minden gyermek után 500 zloty (37 ezer forint) plusz családi pótlékot juttat az a családoknak. A válaszadók több mint fele szerint a PiS-nek csökkentenie kellene az államadósságot, ehhez vissza kellene fognia az 500 plusz jellegű szociális kiadásokat, az úgynevezett babakelengye juttatást és a 13. havi nyugdíjat.

A megkérdezettek 87 százaléka úgy tapasztalta, hogy az elmúlt évben nőttek a megélhetési költségek Lengyelországban. Több mint felük szerint jelentős volt az emelkedés, 33 százalékuk szerint viszont csak kicsit.

A két fő politikai tábor, a mérsékelt és a radikális jobboldal hívei láthatóan egyetértenek abban, mit kezdjenek a pénzükkel, ha többet keresnek, mint amire számítottak. Többségük igyekszik spórolni, 22 százalékuk folyó kiadásokra fordítja a pénzt, 19 százalékuk elmaradt hitelét fizeti ebből. A válaszadók fele szerint az államnak elmaradt adósságai törlesztésére kellene költenie váratlan pluszbevételeit, 33 százalékuk úgy vélte, hogy minél többet félre kellene tennie arra az esetre, ha rosszabb idők jönnének.