Meglepetés adat jött Németországból

A várakozásokkal ellentétben júniusban kicsit javult a németek hangulata a GfK piackutató intézet kedden publikált felmérése szerint elsősorban annak köszönhetően, hogy jövedelmi helyzetük javulására számítanak.
MTI-Eco, 2012. június 26. kedd, 09:56
Fotó: Napi.hu

A fogyasztói kedvet jelző mutató 5,8 pontra emelkedett az előző havi 5,7 pontról, miközben elemzők romlást, azaz 5,6 pontot vártak. Ugyanakkor a konjunktúra alakulására vonatkozó várakozások indexe jelentősen romlott - több mint 16 ponttal 3 pontra - elsősorban az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak erősödése miatt. A GfK elemzőinek magyarázata szerint a németek attól tartanak, hogy a válság még jobban lehúzza a német gazdaságot. Mindamellett a külső hatásoktól kizárólag a gazdaságot féltik, személyes anyagi helyzetüket nem.

A német gazdaság a körülményekhez képest jól teljesít: az első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a GDP, miközben tavaly az utolsó három hónapban még 0,2 százalékkal csökkent. A növekedés motorja a fogyasztás, ami reálértékben 1 százalékkal bővülhet az idén a GfK előrejelzése szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK