A volatilis élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított termelői magárindex viszont a vártnak megfelelően 0,2 százalékkal emelkedett, így a piacokon nem is voltak különösebb reakciók. Ez abba az irányba mutat, hogy az élelmiszer- és energiaárakon kívül egyes termék- és szolgáltatás-csoportoknál lehetnek felfelé mutató inflációs kockázatok a gazdaságban, amire a jegybanknak is tekintettel kell lennie kamatdöntéseinél.

A főadat várttól lényegesen eltérő alakulása mögött a lakásfelszerelések, a könnyű tehergépjárművek, illetve az állateledelek intenzív drágulása húzódik meg. Éves összevetésben a termelői árindex 0,7 százalékos, a magindex pedig 2,6 százalékos emelkedést mutatott. Ez az alap árdinamika egyes jegybankárok szerint már fokozott óvatosságra ad okot.

Május eleje óta a nyersanyagpiacokon jelentős áresés bontakozott ki, ami nyomot hagyott például a fűtőolaj termelői árának júniusi alakulásán is: 8,3 százalékkal zuhant egy hónap alatt, ami 2009 nyara óta a legnagyobbnak számít. Az üzemanyagok termelői ára közben júniusban 1,9 százalékkal emelkedett, de összességében az energiahordozóknál míg így is 0,9 százalékos árcsökkenést regisztrált a munkaügyi tárca.