Az eddiginél jóval szigorúbban léphetnek fel a rendőrök a társadalomellenes magatartást tanúsító személyek ellen Romániában, továbbá több kihágás ezentúl bűncselekménynek minősül, ha elfogadják a belügyminisztérium javaslatait - derül ki a Maszol cikkéből. A módosításokat azzal indokolják, hogy az utóbbi időben megugrott a rendőrök elleni erőszakos cselekedetek száma.

Bűncselekménynek minősül például majd a rendőri figyelmeztetés ellenére, visszaeső módon elkövetett közcsendháborítás és a közrend elleni cselekedet. Bűnténynek minősül továbbá az igazoltatás megtagadása, valamint a rendőrségre való bekísérés elutasítása. Ezek hat hónaptól három évig terjedő börtönnel büntethetők.

Csak semmi káromkodás!

A módosítások értelmében ugyancsak bűnténynek minősül majd a rendfenntartó közeggel vagy bűnvádi nyomozóval szembeni sértő vagy obszcén szavak nyilvános használata, ezekért három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés jár. Ha pedig ugyanezt a rendőr cselekszi, akkor ez visszaélésszerű magatartásnak minősül, amiről a büntető törvénykönyv rendelkezik.

Az igazolásra felszólított személynek joga lesz arra, hogy a rendőrtől szóbeli indoklást kapjon az igazoltatás okairól. Ha az illető nem tudja igazolni magát, a rendőrnek jogában áll lefényképeznie és ujjlenyomatot venni tőle, akár a beleegyezése nélkül is.

Ha kihágást észlel, a rendőrnek előbb figyelmeztetnie kell az elkövetőt, a következő szavakkal: "Az ön cselekedete törvényellenesnek minősül, megismétlése, a törvény értelmében bűnvádi felelősséget von maga után".

A nyitókép forrása: Shutterstock.com.