Meglepetés Görögországban

Görögország költségvetésének elsődleges többlete jóval meghaladta a tervezettet az idei első negyedévben, elsősorban a kiadások csökkenésének köszönhetően - jelentette be a görög pénzügyminisztérium szerdán.
Szász Péter, 2017. május 24. szerda, 21:16
Fotó: MTI/EPA

Az adósságszolgálat nélkül számolva a március végéig tartó három hónapban 1,7 milliárd euró aktívum alakult ki, ami jócskán felülmúlta a nemzetközi hitelezők csoportjának 798 millió eurós többlettervét - írja az MTI.

Tavaly először keletkezett többlet a görög államháztartásban 1995 óta. A kamattörlesztést is magába foglaló többlet 1,288 milliárd eurót tett ki, ami a hazai össztermék (GDP) 0,7 százalékának felelt meg. Az előző, 2015-ös évet 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal zárta Görögország.

Az államháztartás kamatkiadások nélküli, elsődleges többlete a GDP 3,9 százalékának felelt meg, ami jóval felülmúlta a várt 0,5 százalékot.

A tavalyi kedvező adatok ellenére a görög államadósság továbbra is a legnagyobb volt az EU-ban, 314,9 milliárd eurót tett ki, ami a GDP 179 százaléka.

HOZZÁSZÓLÁSOK