A pápalátogatással színezett lengyelországi keresztény világtalálkozó szervezőinek számlákat hozott a postás hetekkel az esemény befejezése után - jelentette a Dziennik Polski. A feladó a ZAIKS, a lengyel szerzői jogvédő szervezet volt, amely a rendezvényhez kapcsolódó koncerteken, illetve a vallási eseményeken elhangzott dalok, énekek után követel jogdíjakat.

A találkozó szervezői nem számítottak ilyen kiadásokra, ráadásul az összeg elérheti a több millió zlotyt, ugyanis a rendezvényeken több mint 300 előadó szerepelt. A szervezőbizottság kétségbeesetten védekezik, mint mondják a zarándokoktól gyűjtöttek ugyan adományokat, de a rendezvénysorozat nem kereskedelmi jelegű volt, és minden művész ingyen lépett fel.

A helyzet azonban az, hogy a ZAIKS nem gázsiért tartja a markát, hanem a számok után járó jogdíjért. A konfliktus enyhülhet, ugyanis a Dzeinnik beszámolója szerint a felek munkabizottságot hoznak létre, amely elemezni fogja az elhangzott műveket, és ennek alapján dönt a játszási költségekről.

Látva a ZAIKS tárgyalókészségét a szervezők arra számítanak, hogy a fizetendő összegeket jelentősen csökkenthetik, végül maximum néhány tízezer zlotyt kell átutalniuk. A felek augusztus második feléig megállapodásra akarnak jutni.