Meglepetés várhatja a nyaralásból hazatérő autósokat

A nyár végén vagy az ősz elején esetleg éreztetheti hatását a benzinkutaknál is, hogy az OPEC tagországai nem igazán tartják magukat az olajkitermelés korlátozásában vállalt kötelezettségeikhez. A hírre esett a fekete arany ára.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 11. péntek, 18:54
Fotó: Stocksnap

Az olaj ára Észak-Amerikában a pénteki kereskedés alatt egyszázalékos mínuszban is volt, miután nyilvánosságot látott az International Energy Agency (IEA) energiapiaci tanácsadó cég jelentése arról, hogy a világ nagy olajtermelői nem tartják be kitermeléskorlátozási megállapodásukat - tudósított a Bloomberg. A WTI valamivel 49 dollár/hordó, a londoni Brent 52 dollár/hordó alatt forgott napközben.

Borul az egyezség?

Az OPEC és az olajkartellen kívüli legnagyobb olajtermelő országok tavaly novemberben állapodtak meg arról, hogy kitermelésük korlátozásával adnak támaszt az alacsony olajárnak, majd idén májusban 2018 márciusáig meghosszabbították ezt az egyezségüket. Most azonban úgy tűnik, hogy egyik fél sem hozza a tőle várt számokat. Az IEA nem látja igazoltnak az oroszok augusztus eleji győzelmi jelentését, amelyben arról számoltak be arról, hogy visszavettek kitermelésükből.

Szeretnek csalni

Az IEA legfrissebb vizsgálata azt találta, hogy az OPEC tagországai júliusban átlagosan 75 százalékban tartották be kitermelési limitjeiket. A kartellen kívüli országok még ennél is fegyelmezetlenebbek voltak: mindössze 67 százalékban teljesítették vállalásaikat.

Az OPEC-en belül az Egyesült Arab Emírségek és Irak lépték át leginkább plafonjukat, míg Kuvait és Szaúd-Arábia alatta maradt ennek. Az OPEC-en kívül az IEA adatai szerint Mexikó volt az egyetlen fegyelmezetten teljesítő ország. A kartell tagjai együtt összesen napi 470 ezer hordóval lépték át vállalt kitermelési limitjüket.

Az olajkartell híres arról, hogy tagországai átlépik kitermelési plafonjukat. Számos megállapodást kötöttek és szegtek meg 1989 óta - az elmúlt közel harminc évben néhány hónap kivételével mindig ezek fölötti olajmennyiséget hoztak felszínre.

Rossz vége lehet

Az IEA szakértői úgy látják, hogy a korábban vártnál erősebb világpiaci olajkereslet egyelőre segít a túlkínálat felszívásában, ám a fegyelmezetlenségnek hosszabb távon következményei lesznek. Csak akkor folytatódhat a piaci kereslet és kínálat egyensúlyba hozása, ha a termelők ígéretüknek megfelelően folytatják együttműködésüket jövő márciusig - fogalmaznak.

Most úgy nem látszik szilárdnak az egységük. Ha ezt a látszatot nem tudják eloszlatni, az újabb olaj- és ezzel benzinárcsökkenéshez vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.08.12 15:04

@atombandi: Egyébként köszönöm a cikket, az valóban érdekes, a szerzője pedig talán még érdekesebb:

Viktor Katona is an Group Physical Trader at MOL Group and Expert at the Russian International Affairs Council, currently based in Budapest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.12 13:57

@atombandi: ahogy írtam, a termelés-korlátozási kvótát nem az oroszok, hanem a szaudiak kezdeményezték, nézz utána. A szaudiak nélkül bármilyen orosz kezdeményezés reménytelen is lenne. Én személy szerint, a Gazprom és Rosznyeft kisrészvényeseként nem értek egyet a méregdrága és feltehetően vastagon veszteséges sarki olajtermelésükkel (inkább fizetnék ki osztalékra azt a pénzt), de megértem hogy vannak demonstrációs illetve hosszútávú céljaik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.08.12 13:30

@Bahnsteig_Eins:
errol beszelt rodent is, hogy az allami cegeknek olyan kapacitasokat is fenn kell tartaniuk, amik vesztesegesek, mert ok majd jol megmutatjak. aztan kozben meg mennek alkudozni, hogy csinaljunk kvotat, mert faj nekik, hogy nem tudjak 8-10*-es aron adni a kitermeleshez kepest...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.12 12:53

@atombandi: "csak hogy ugyanarrol bbeszeljunk. az oroszok kvazi bezarhatjak az osszes olyan kutjukat, amik a fagyott foldeken termelnek, 70$-ert."

Jajjjj... a sarki kutak jelentősége az orosz olajtermelésben gyakorlatilag nulla, ahogy az a cikkből is kiderül, annak kizárólag demonstrációs, politikai céljai vannak, ugye, hogy a szankciók ellenére is tudnak termelni a legnehezebb terepen is.

@Rodent: "A csaladi ezust kiarusitasa, devizatartalek csokkenes, rubel elertektelenedese..."

Most éppen 2,5%-al nőtt az orosz GDP:


Economy expanded 2.5 percent, its third quarter of growth
Consumer demand emerging as key growth driver after recession

Russia?s economy expanded at the fastest pace in more than three years after exiting its longest recession this century, and analysts say the most likely driver is an old one -- consumer demand.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-11/post-recession-bounce-hides-same-old-trick-for-russia-s-economy
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.08.12 12:27

@Bahnsteig_Eins:
http://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Low-Oil-Prices-Wont-Deter-Russia-From-Arctic-Drilling.html

csak hogy ugyanarrol bbeszeljunk. az oroszok kvazi bezarhatjak az osszes olyan kutjukat, amik a fagyott foldeken termelnek, 70$-ert.

" the background of Russia?s Energy Minister A. Novak declaring that Russian producers in the Arctic need a crude price of at least 70 USD per barrel to be profitable."

szoval igenis vannak olyan kutjaik, amiket igyis ugyis be kell zarniuk. nemhogy nem tudjak luxusprofittal termelni, hanem meg a termelesi szintet sem fogjak tudni fenntartani. most a tobbi kut nyeresegebol finanaszirozzak az ottani vesztesegeiket, de minel lejjebb megy az ar, annal kevesbe lesz ez lehetseges. nemcsak bevetelt vesztenek, hanem piacot is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html