Meglepetéseket hozott a szlovákiai választás - vége a politikai stabilitásnak?

Robert Fico kormánypártja az Irány - Szociáldemokrácia (Smer) győzött, de elvesztette parlamenti többségét a szombaton tartott szlovákiai választásokon a szavazatok bő 90 százalékának összeszámolása alapján.
MTI, Napi.hu, 2016. március 6. vasárnap, 10:01

A 91,3 százalékos feldolgozottság szerint 8 párt jutott be az új pozsonyi törvényhozásba. A meglepetéseket hozó választáson 4,4 millióan adhatták le szavazatukat, a részvételi arány végül 60 százalék környékén alakult.

A Robert Fico vezette, Irány - Szociáldemokrácia (Smer) a voksok 28,65 százalékát szerezte meg. Egy ilyen eredmény, pirrusszi (veszteséggel is felérő) győzelemként értékelhető, ugyanis mind a voksolás előtti felmérésekhez, mind a négy évvel korábbi eredményekhez képest visszaesést jelent a párt számára. Az Index.hu szerint a Smer gyakorlatilag 2002 óta legrosszabb választási eredményével nyert a szlovák parlamenti választásokon.

A számok azt mutatják, hogy Robert Fico elveszítette a lehetőségét annak, hogy önállóan alakítson többséggel rendelkező kormányt, sőt - a többi befutó összetételét és eredményeit tekintve - az is kérdésessé vált, hogy képes lesz-e koalíciós kormány megalakítására.

Fico jobbra számított

Fico a pártja által elért eredményre reagálva azt mondta: jobb szereplésre számítottak, de ennek ellenére tény, hogy a választásokat megnyerték, ami arra kötelezi őket, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani. A leendő parlament összetételéről azt mondta, hogy "nagyon összetett a helyzet". Arra a kérdésre, hogy mely pártokat készülnek megszólítani koalíciós ajánlattal, kitérő választ adott.

A második legjobb eredményt a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevet viselő liberális mozgalom szerezte 11,47 százalékkal. A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom végzett, a Daniel Lipsic nevével fémjelzett Nova párt jelöltjeit is listáján indító mozgalom a voksok 10,74 százalékát kapta.

A negyedik legjobb eredményt a Szlovák Nemzeti Párt érte el a szavazatok 8,74 százalékát megszerezve, az ötödik helyre pedig meglepetésként a Marián Kotleba vezette, a szlovák sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS) futott be 8,17 százalékkal.

A hatodik hely a Most-Híd vegyes párté 6,61 százalékos eredménnyel. A hetedik helyen, meglepetésként - a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) nevet viselő csoportosulás áll 6,58 százalékkal. A nyolcadik helyen egy eddig ugyancsak parlamenten kívüli, új párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította Háló (Siet) áll, nekik a választók 5,47 százaléka szavazott bizalmat.

Az MKP nem jutott be a törvényhozásba

A Magyar Közösség Pártja (MKP) a szavazatok 4,46 százalékát szerezte meg, így az 5 százalékos küszöb miatt nem jutott be a szlovák törvényhozásba.

"Nincs győztese ezeknek a választásoknak, mert senki sem tud magabiztosan kormányozni" - jelentette ki az eredményekre reagálva Berényi József, az MKP elnöke hozzátéve, hogy a felvidéki magyarság viszont vesztett. Hangsúlyozta: nagyon sok nem hagyományos párt került a parlamentbe, nagyon nehéz négy év előtt áll az ország és a politikai stabilitásnak Szlovákiában vége.

Az MKP eredményéről azt mondta, hogy a politikai megosztottság nagyon komolyan befolyásolta a választás eredményét, a párt vezetősége a végeredmények kiértékelését követően majd levonja a konzekvenciákat.

Hasonlóan borúlátón értékelte pártja szereplését Bugár Béla, a Most-Híd elnöke. Mint mondta: két számjegyű eredményt vártak, és a 8 százalék alatti eredmény nem értékelhető jónak, ezért annak okait ki kell elemezniük. Bugár Béla egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a parlamentbe bekerült pártok közül melyekkel folytatna koalíciós tárgyalásokat.

Nagy meglepetések, megkérdőjelezett előzetes felmérések

Megfigyelők szerint a parlamenti választás eredménye rendkívüli meglepetésként értékelhető, és egyidejűleg megkérdőjelezi a pártok támogatottságáról készített előzetes felmérések megbízhatóságát, amelyek a parlamentbe bejutó 8 párt közül legalább kettőnek, a Boris Kollár vezette Család vagyunk (Sme rodina) és a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk - Néppárt várható eredményét alaposan a bejutási küszöb alá mérték.  A választás részvételi aránya 59,39 százalék volt, ami némileg meghaladta a 2012-es előrehozott parlamenti választásokét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.03.06 20:45

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2016.03.06 20:32

@tarTosPista: De megindoklom! "

Nos nem mindenki ment el szavazni, köztük én sem, ennek megvan az oka mint nálatok, mert, hogy korrupt és korruptabb bagázsból lehet választani, no majd meglátjuk mit hoz kotleba, ha nem lesz előrehozott választás, mely azért sem lenne jó, mert mi, Szlovákia vesszük át az úniós tisztséget a lengyelektől.

Hogy én miért nem voltam választani, ezt irtam Gáál Gábornak:

"Kedves Gábor! Én mint magyar nem voltam szavazni. megmondom miért, nem azért mert magyar - nem magyar. Mert mikor megvoltak a választások, 4 évig elvagyunk felejtve! Járt ön Közép - Kelet Szlovákiában? Látta milyen lepusztult vidék? Az infrastruktúra szinte nulla. Önök meg ott dőzsölnek 4000 ezer euróért, + amit kapnak járulékokat támogatásként, igy kijön maguknak akár 10 ezer euró is, meg meg kinludunk, sokan még minimál bér alattiból, munkahelyek sehol csak a multik, ha jön a lepusztult vidékekre, úthálózat siralmas, autópálya nulla, és még sorolhatnám tovább. És menjek szavazni, hogy 4 évig dőzsöljönek a bejutott pártok, mi meg rettegjünk mindig, hogy van még kenyér az asztalon...No neeemmmm, majdha tényleg fognak dolgozni, akkor elfogok menni valakire szavazni. 2000 óta van szavazati jogom, ez az első amit kihagyok. A "genszter váltásnak" nevezett eltelt huszonév óta csak amortizálódik ez az ország. Csodáloznak, hogy már több mint 300 ezren elmentek az országból, meg az választók kiábrándultak?"

Ezért nem szavaztam, csak magukra gondolnak, 4 évig el is vagyunk választók felejtve, már most az STV1-en vitatkoztak mint a kutyák, hogy ki kivel legyen. Tudtam, hogy ez lesz, a radicsová kormány alatt nem tudtak egy törvényt egy évig átnyomni, úgy szidták egymást mint a bokrot, s ráadásul a radicsová kormányt is az fúrta meg, aki most a második lett és köszönhettük neki a SMER-t, úgy is mindegy ki van ott, a választó csak a választásokkor fontos, utána dőzsölnek 4 évig." Nem ismerős a helyzet nálatok is? Ja csak az Orbán, az elmúlt 25 év az mai Orbánig semmiért nem felelős? Ja nem, mert nem érezted, hogy a másik tolvaj banda mint a kullancs lopott, melynek nem érzed mindjárt a csipését, csak mikor már viszket és dagad a kullancs a sok szivott vértől, Orbán meg mint a szúnyog, melynek azonnal érzed a csipését, de agyoncsapni nem tudod, csak elhesegetni, s utána más testtájékodról szivja a vért. Ugyan ez van nálunk is, csak nem vagyunk betegesen politikailag megosztva mint tik. A pébe kivánjuk a mostani bagázst, igy a MOST-HID is nagyon rosszul szerepelt, s úgy néz ki, hogy mér most boritékolható az előrehozott választás, miközben Júniustól mivesszük át az úniós tisztséget a lengyelektől. Nem kell elhinni mindent szlovákiai gazdasági mutatókról sem, nyomor tanya ez is vérszivó vbagázzsal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2016.03.06 20:23

@tarTosPista: Te az égvilágon semmit nem tudsz, csak papolod beteges orbán fóbiádat. Üdv egy szlovákiai választó, ki nem ment el szavazni, és nem azért, amit súlyos betegségedből, amit hinni akarsz, a többség nem azért maradt távol mert amiről te böfögsz, ha nem mert kiábrándult mint nálatok! Üdv, és vedd be a gyúgyszered, mi szlovákiai választók nem vagyunk vevők Orbán és a te hozzád hasonlók baromságaira.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2016.03.06 20:11

@rw2: Jajj Neked. Hugyubácsi mindjárt előadja a korózsos szokásos szövegét, infarktus közeli állapotban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.03.06 20:02

@megfigyelt: nem erősséged neked sem a szövegértés, ugye? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html