Októberben szezonális kiigazítással az előző havihoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban. Szeptemberben havi bázison nem változtak a fogyasztói árak.

Éves bázison szezonális kiigazítás nélkül 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak októberben a szeptemberi 1,7 százalékos éves emelkedés után.

Az infláció nagyobbnak bizonyult az elemzői várakozásoknál, a piac havi bázison 0,3 százalékos, éves bázison 1,7 százalékos áremelkedést várt októberre.

Az élelmiszer- és energiaárak figyelembe vétele nélkül kalkulált maginfláció 2,3 százalék lett októberben, havi bázison pedig 0,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Szeptemberben a maginfláció 2,4 százalék, havi bázison pedig 0,1 százalék volt. Az októberi maginflációra a ténylegesnél magasabbat, 2,4 százalékot várt a piac, a havi áremelkedésre pedig a tényleges 0,2 százalékot.

Az élelmiszerárak októberben éves bázison 2,1 százalékkal emelkedtek, az energiaárak pedig 4,2 százalékkal csökkentek. Havi bázison az élelmiszerárak 0,2 százalékkal emelkedtek októberben az energiaárak pedig 2,7 százalékkal mentek fel.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed elsősorban a lakossági fogyasztás árindexének (PCE) az alakulását veszi figyelembe monetáris politikai döntéseiben, az alapkamat meghatározásához. Szeptemberben a PCE 1,7 százalék volt, az októberi adat a hónap folyamán később esedékes. Az infláció októberi emelkedése alapján a PCE emelkedése várható. A Fed "két százalékot közelítő" inflációs célt tűzött ki maga elé. A Fed az elmúlt hónapban az idén már harmadik alkalommal csökkentette az irányadó dollárkamatot és jelezte egyúttal a lazítási szakasz végét. A legfrissebb inflációs adatok alátámasztják a Fed szándékát a monetáris lazítás befejezésére.