Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világon felhalmozott olajkészletek gyarapodtak 2017 első negyedében annak ellenére, hogy az OPEC tagállamai, illetve a kartellen kívüli legnagyobb olajpiaci szereplők betartották a kitermelés korlátozásáról szóló megállapodásukat - idézte az IEA energiaipari tanácsadó cég jelentését a Bloomberg. A növekedés ugyan "marginális", de ez előtt a háttér előtt már ez is sok.

Az elmúlt év végén határozottan emelkedő pályára állt a kőolaj világpiaci ára, miután az OPEC, Oroszország és más független olajtermelők megállapodtak arról, hogy nem növelik kitermelésüket. A befektetők annak ellenére tapsoltak a döntésnek, hogy rekordmagas szinten fagyasztották be a kínálatot, ugyanis arra számítottak, hogy emiatt lemorzsolódnak a felhalmozott olajkészletek, ami utat nyit a fekete arany drágulása előtt.

Nem úgy van az!

A számításokba azonban hiba csúszott. Először is a magas tartalékok, amelyek az elmúlt három évben leszorították az árakat, nem csökkentek olyan gyorsan, mint amire számítottak, másodszor kiderült, hogy az amerikai olajpalatermelők képesek pótolni a piacról hiányzó kínálatot, akármekkora legyen is az.

Az IEA jelentése kisebb bombának is tekinthető, mert arra utal, hogy hiábavaló volt a nagy olajtermelők erőfeszítése a piaci árak stablizálására. A világ számos kormányának tanácsokat adó szervezet, szerint az első negyedévben a fejlett országokban 38,5 millió hordóval nőttek a tartalékok, ami hárommillióval meghaladja a feltörekvő régiókban megfigyelhető készletcsökkenést.

Még rosszabb lesz

A termelők nem örülnek annak sem, hogy az IEA csökkentette az olajkereslet növekedésére adott előrejelzését, eszerint naponta csak 1,3 millió hordóval fog több olaj fogyni, mint tavaly - ez közel másfél százalékkal kisebb a korábbi jóslatnál. A tanácsadó cég szakértői azzal indokolják a változtatást, hogy a világ legfejlettebb országaiban és Indiában, illetve Oroszországban is halványabb a gazdaság teljesítménye, mint korábban gondolták.

Szófogadók voltak

Az OPEC tagállamai 99 százalékban, a kartellen kívüliek 64 százalékban tartották magukat a vállalt kitermelési korlátokhoz. Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb súlyú szereplője kisebb exportcsökkentéssel kompenzálta azt, hogy Irak és az Egyesült Arab Emírségek nem voltak kellően fegyelmezettek.

Szaúd-Arábia szerint folytatni kellene a korlátozást. Ezzel biztosan egyetért Kuvait és Venezuela. Az OPEC májusban dönt a további lépéseiről. A kartell fő gondja, hogy az 50 dollár/hordó felett stabilizálódott áraknak köszönhetően nyereségessé vált amerikai olajpala-termelés folyamatosan nő. A hét közepén a Brent hordójáért 53 dollárt kellett adni.