BUX
40021

Meglepetést okozott a brit munkanélküliségi adat

Már csaknem 2,5 millió munkanélküli van Nagy-Britanniában - derül ki a brit statisztikai hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.

MTI-Eco, 2011. augusztus 17. szerda, 12:40

Júliusban az egy hónappal korábbihoz képest 38 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, így már 2,49 millió embernek nincs munkája a szigetországban, ami 2010 februárja óta a legmagasabb érték.

A munkanélküliségi segélyt igénylők száma 37 100-zal nőtt júliusban, azaz már 1,56 millió ember részesül a támogatásban. 2009 májusa óta nem nőtt ilyen nagy mértékben a segélyt kérők száma.

A munkanélküliségi ráta növekedése meglepetésként érte az elemzőket, a legtöbben ugyanis úgy vélték, csökkeni fog a munkanélküliek száma.

Daniel Callaghan, az MBA állásközvetítő csoport igazgatója szerint az adatok arra engednek következtetni, hogy nagyon rossz állapotban van a brit gazdaság. "A brit munkaerőpiac súlyos helyzetben van" - mondta. Kifejtette: a bankszektorban létszámstop van, és több nagyobb vállalat is vonakodik az új alkalmazottak felvételétől.

A statisztikai hivatal adataiból az is jól látható, hogy a fiatalok körében a munkanélküliségi ráta 20,2 százalékra emelkedett a második negyedévben, míg az első negyedévben ez az érték 20 százalék volt. A 16 és 24 év közöttiek körében 949 ezer munkanélküli volt, ami 15 ezerrel több, mint az első negyedévben.