Meglepetést okozott az amerikai adat

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás márciusban az Egyesült Államokban - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 4. szerda, 15:25
Fotó: Pixabay

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év harmadik hónapjában 241 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci elemzők ennél kisebb értéket, 205 ezres növekedést vártak márciusra a februárban mért 235 ezres bővülés után.

Márciusban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 47 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 127 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 67 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés közel háromnegyede jutott a szolgáltatóipari szektorra (176 ezer), az árutermelésben pedig 65 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma. A feldolgozóiparban 29 ezerrel, az építőiparban 31 ezerrel, a nyersanyagipar-bányászatban pedig ötezerrel nőtt a létszám.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó márciusi munkaerő-piaci adatait. Elemzők 198 ezres növekedést várnak a februári 313 ezres emelkedés után.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK