Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) pénteken közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 1,6 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben a novemberi 0,5 százalékos növekedés után. Elemzők enyhébb, 0,4 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak az MTI híre szerint.

Már a harmadik egymást követő hónapban nőtt a termelés, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti hónap, február szintjétől még így is 3,3 százalékkal maradt el. A feldolgozóipar termelése a nyolcadik egymást követő hónapban emelkedett, még úgy is, hogy az autók és autóalkatrészek gyártása csökkent.

A szokatlanul meleg november után decemberben hidegre váltott az időjárás az Egyesült Államokban, így jóval nagyobb volt az igény fűtésre, ami azt eredményezte, hogy havi összevetésben a közüzemi vállalatok termelése 6,2 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar termelése 0,9 százalékkal, a bányaiparé pedig 1,6 százalékkal bővült.

Tavaly decemberhez képest 3,6 százalékkal csökkent az ipari termelés. A feldolgozóipar teljesítménye 2,8 százalékkal, a közműveké pedig 12,3 százalékkal csökkent, míg a bányaiparé 2,7 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés 2020-ban 7,0 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal, 2018-ban 3,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Tavaly decemberben az ipari kapacitások kihasználtsága 74,5 százalékra rúgott, nőtt az előző havi 73,4 százalékhoz képest, de így is 4,8 százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól. Szakértők gyengébb adattal, 73,6 százalékkal számoltak.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.

Bár az ipari termelés legfontosabb mutatói decemberben meghaladták az elemzői várakozásokat, félő, hogy a koronavírus-járvány második hullámának gyors terjedése és a döcögve haladó oltási kampány még inkább ront az amerikai gazdaság amúgy is egyenetlen fellendülésén.