Meglepetést okozott az eurózónából érkező adat

A szolgáltatóipar várakozáson felüli teljesítményének köszönhetően júniusban gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedési üteme.
Szepesi Anita, 2018. július 4. szerda, 11:26
Fotó: Pixabay

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdán azt közölte, hogy a szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusi értéke 54,9 pontra emelkedett a májusi 54,1 pontról, ez utóbbi 18 havi mélypont volt. Elemzők minimálisan gyengébb, 54,8 pontos júniusi adatra számítottak.

Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban, három hónapja a legmagasabb szintre, 54,8 pontra emelkedett a kompozit BMI. A mutató Franciaországban 2 havi csúcsra, 55 pontra erősödött, Olaszországban pedig 4 havi csúcsra, 53,9 pontra nőtt, miközben Spanyolországban 17 havi mélypontra, 54,8 pontra esett - írta az MTI.

Ugyancsak szerdán ismertette az IHS Markit, hogy a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusban 55,2 pontra emelkedett a májusi 53,8 pontról. Szakértők kisebb javulást, 55 pontot vártak májushoz képest.

A gazdaságkutató korábban, hétfőn közölte, hogy a júniusi feldolgozóipari BMI 18 hónapja a legalacsonyabb, 54,9 pont lett a májusi 55,5 pont után az euróövezetben.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva hangsúlyozta, hogy az összesített indexet a feldolgozóipar visszahúzó erejével szemben a szolgáltatóipar teljesítménye segítette növekedéshez. Hozzátette, a felmérés adatai alapján a második negyedévben 0,5 százalékkal nőhet a GDP az előző negyedévhez képest az euróövezetben.

Fotó: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK