Meglepetést okoztak a németek

A vártnál kétszer gyorsabban nőtt a német vállalatok exportja szeptemberben, a külkereskedelmi mérleg többlete pedig csaknem kétéves csúcsot döntött. A megelőző két hónapban még árnyalatnyit csökkent a kivitel.
MTI-Eco, 2010. november 8. hétfő, 10:24
Fotó:

A statisztikai hivatal kimutatásai szerint a szezonális ingadozásokat nem számítva 3 százalékkal bővült a kivitel augusztushoz képest, miközben elemzők másfél százalékos bővülést vártak. Az import 1,5 százalékkal csökkent, elemzők 0,6 százalékos növekedést jeleztek.

A külkereskedelmi mérleg többlete 15,6 milliárd euróra nőtt az augusztusi 12,0 milliárdról, elemzők 11,9 milliárdot vártak.

Elemzők rámutattak: a kiemelkedően jó exportadatok alapján egyre valószínűbbnek látszik, hogy bejönnek Németország vezető gazdaságkutató intézeteinek előrejelzései. Szerintük az újraegyesülés óta a legmagasabb növekedést produkálhatja az idén a német gazdaság: az október végén bemutatott dokumentum azzal számol, hogy a GDP az idén 3,5 százalékkal nő. Ilyen mértékű bővülésre 1990, a két német állam egyesülése óta nem volt példa. Európa legnagyobb gazdasága már a második negyedévben is rekord ütemben, 2,2 százalékkal bővült.

A jövő évre vonatkozóan már mérsékeltebb az előrejelzés: 2 százalékos GDP-emelkedést várnak az intézetek. A munkanélküliek száma viszont 2011-ben hárommillió fő alá csökkenhet, ami a legalacsonyabb mutató lenne 1992 óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK