Májusban az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak az áprilisi stagnálás után. Piaci elemzők 0,2 százalékos csökkenést vártak. Ez 2016 áprilisa óta a legnagyobb mértékű árcsökkenés.

Az Európai Unió 28 tagállamában szintén 0,4 százalékos volt a májusi termelőiár-csökkenés, míg áprilisban 0,1 százalékkal nőtt az árszint. Éves összevetésben az euróövezetben az áprilisi 4,3 százalék után 3,3 százalékkal, az EU-ban az előző havi 4,8 százalék után 3,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak májusban.

A havi visszaesést az euróövezetben főként az energiaárak 1,3 százalékos csökkenése okozta. Havi összevetésben a legnagyobb áremelkedés Írországban (1,1 százalék), Cipruson (0,8 százalék) és Szlovéniában (0,4 százalék) volt, míg a csökkenésben Görögország (1,9 százalék), Litvániában (1,5 százalék) és Hollandia 1,0 (százalék) járt az élen.

Az euróövezetben a termelői árak éves 3,3 százalékos emelkedéséhez az energiaárak 5,7 százalékos, az alapanyagok pedig 3,5 százalékos növekedéssel járultak hozzá. Az energiaárak nélkül a növekedés 2,4 százalék volt.

A legnagyobb éves áremelkedést Belgiumban (9 százalék), az Egyesült Királyságban (6,1 százalék) és Hollandiában (5,5 százalék) regisztrálták, Luxemburgban pedig 3,0 százalékos csökkenést mértek.

Magyarországon a termelői árak az előző havihoz képest 0,4 százalékkal csökkentek májusban az áprilisi 0,2 százalékos emelkedés után, az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,6 százalékkal emelkedtek, az áprilisi 6,7 százalék után.