Júniusban, szezonális kiigazítással, az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezet 19 tagállamában és nem változott az Európai Unió 28 tagállamában. Májusban az euróövezetben 0,3 százalék, az EU-ban 0,6 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom havi növekedésének az üteme.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,2 százalékkal, az EU-ban 1,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban. Az euróövezetben júniusra a piacok a kiskereskedelmi forgalom ténylegesnél magasabb növekedését várták, havi bázison 0,4 százalékot, éves bázison pedig 1,4 százalékot - írja az MTI.

A kiskereskedelmi forgalom júniusi növekedése elsősorban az élelmiszerek és a dohány értékesítésének növekedésére támaszkodott, ami havi bázison 0,7 százalékkal emelkedett a májusi 1,1 százalék után. Az üzemanyag értékesítés júniusban 0,6 százalékkal nőtt az előző havi 0,4 százalék után. A nem élelmiszeripari termékek forgalma viszont 0,3 százalékkal csökkent, ami kisebb a májusi 0,8 százaléknál. Az online kiskereskedelmi forgalom júniusban 3,9 százalékkal emelkedett a májusi 2,5 százalékos csökkenés után.

A legnagyobb havi növekedést júniusban Németországban regisztrálták, 1,2 százalékot, Spanyolországban és Lengyelországban pedig 0,7 százalékot. A legnagyobb mértékben Svédországban és Finnországban csökkent júniusban havi bázison a kiskereskedelmi forgalom, mindkét országban 2,1 százalékkal. Észtországban 1,9 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom havi csökkenése júniusban.

A legnagyobb éves növekedést Romániában regisztrálták júniusban, 7,8 százalékot, Litvániában 7,2 százalékot, Magyarországon 6,1 százalékot, Bulgáriában pedig 6,0 százalékot. Éves összevetésben a legnagyobb csökkenés Máltán volt, 1,5 százalék, Ausztriában 1,4 százalék, Észtországban pedig 1,2 százalék.

Kép forrása: Shutterstock