Meglepő lépés Ukrajnától - pénzt utaltak az Európa Tanácsnak

Ukrajna "önkéntes befizetésként" 400 ezer dollárt utalt az Európa Tanács (ET) költségvetésébe, hogy segítsen a nemzetközi szervezet pénzügyi gondjain - közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kedden a Twitteren.
K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 4. kedd, 21:39
Fotó: Napi.hu

A külügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy - mint fogalmazott - Oroszország "pénzügyi zsarolást" alkalmaz az Európa Tanács ellen. "Ebben a nehéz időben a szervezetnek szüksége van a támogatásunkra" - írta Klimkin, kérve a többi tagállamot, hogy csatlakozzon Ukrajnához, mert "különben az ET nem tudja továbbaikban megvédeni értékeit és alapelveit."

Az ukrán ET-küldöttség a Facebookon hozzáfűzte: az ET pénzügyi helyzete jelentősen meggyengült 2017-ben, amikor Oroszország "nemzetközi kötelezettségvállalását megszegve" megtagadta, hogy befizesse tagsági díját a szervezet költségvetésébe mindaddig, amíg küldöttsége nem kapja vissza minden jogosultságát az ET Parlamenti Közgyűlésében.

Az orosz küldöttséget az ET közgyűlése még 2014-ben megfosztotta szavazati jogától a Krím félsziget Oroszország általi önkényes annektálása miatt - emlékeztet az MTI.

Képünkön az Európa Tanács strasbourgi ülésterme

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.04 22:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html