Az online hivatalos közlönyben csütörtökön ismertetett, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által jóváhagyott tűzrendészeti szabálymódosítás értelmében a lakások, valamint szállodai és kollégiumi szobák erkélyén a jövő hónap elejétől nem lesz szabad nyílt lángon sütni-főzni, gyertyát gyújtani és dohányozni.

A szabálymódosítás értelmében a filmszínházak az előadások előtt kötelesek lesznek tájékoztatni a nézőket arról, hogy mi a teendőjük tűz esetén. A kórházakban a gyerekek és a súlyos betegek kórtermeit a földszinten kell elhelyezni.A rendelet kitér a templomi lámpások és füstölők használatára is. A dohányzási tilalom a tűz- és a robbanásveszélyes helyeken nem vonatkozik a kijelölt helyekre.

A szabályok szigorítását a rendkívüli helyzetek minisztériuma kezdeményezte. Az RBK című lapot a tárcánál arról tájékoztatták, hogy a nyílt lángnak az erkélyeken való használatára vonatkozó tilalom elsődleges célja a tűzrakás megakadályozása.

Az orosz legfelsőbb bíróság egy 2017 novemberében meghozott ítélete értelmében egyébként az oroszok kártérítést követelhetnek az erkélyen dohányzó szomszédjaiktól, ha a füst bejut a lakásukba. A testület leszögezte, hogy az állampolgároknak joguk van az egészséges környezethez. Ugyanakkor senki sem sértheti meg másoknak az egészségvédelemhez és az egészséges környezethez való jogát sem - írta az MTI.