Az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsai elsősorban Donald Trump elnököt támadták keddi televíziós vitájukban ahelyett, hogy egymásra "tüzeltek" volna. Az első előválasztás Iowa államban február 3-án lesz, a közvélemény-kutatások szerint Joe Biden volt alelnöknek, Bernie Sanders és Elizabeth Warren szenátoroknak, illetve Pete Buttigieg South Bend város polgármesterének is van esélye arra, hogy megnyerje a nyitó meccset. Eugene Robinson, a Washington Post publicistája úgy látta, a főpróbának, azaz a tévévitának nem volt győztese. Senki sem szárnyalt és senki sem botladozott.

Jó pillanatok

A párt mérsékelt szárnyához tartozó Biden ezúttal inkább játszott államférfiúi szerepet, mint hogy a nemzet nagypapáját alakította volna. Mindegyik elnökjelölt-aspiráns ostorozta Trumpot azért, hogy visszavonta az USA részvételét az iráni atomprogram ellenőrzés alá vonását szolgáló iráni atompaktumból, amelyet 2015-ben írt alá Teherán és hat nagyhatalom, ám csak ő mondhatta el magáról, hogy Barack Obama alelnökeként részt vett annak megkötésében. Csak ő dicsekedhetett el azzal is, hogy Kim Dzsongun észak-koreai diktátor veszett kutyának nevezte. Miután ő vezeti az országos közvélemény-kutatásokat, már az is elég, hogy megbízható teljesítményt nyújtott a vitában.

A párt határozottan baloldali szárnyához tartozó Warren vélhetően a szócsata legerősebb mondatát mondta, amikor megjegyezte, hogy a pódiumon álló férfiak összesen tíz választást vesztettek el, míg ő és Amy Klobuchar szenátor, a másik női induló minden választásukat megnyerték. Ezzel a megjegyzéssel azt az Elizabeth Warrent idézte fel, aki 2019 nyarán óriási lendülettel jött föl a népszerűségi versenyben, és megállíthatatlannak látszott.

Kell a csoda is

Sandersen, az amerikai mércével mérve radikális baloldali - valójában az észak-európai stílusú szociáldemokrata politikai rendszereket mintának tekintő - szavazók ikonikus képviselőjén látszott, hogy 30 éves politikusi karrierje során hatalmas rutint szerzett azzal kapcsolatban, hogyan kell viselkedni az ilyen vitákon. Fontosabb ennél, hogy a 78 éves politikuson továbbra sem lehet észre venni, hogy októberben szívinfarktuson esett át: életvidámnak, energikusnak, elnyűhetetlennek látszott.

Buttigieg, aki szintén centrista politikusként pozicionálta magát, Warrenhez hasonlóan keresi a vonzerejét. Ebben segített neki, hogy sok szakpolitikai kérdés került napirendre, amelyekben jó, de nem sikerült elhitetnie, hogy valaha is rá fognak szavazni a demokraták fekete támogatói. Amy Klobucharnak és még inkább Tom Steyer milliárdosnak, akik le vannak maradva a népszerűségi versenyben, csodára van szükségük ahhoz, hogy versenyben maradjanak. Ha Iowában és a többi februári előválasztáson nem tudnak meglepetést okozni, akkor vélhetően véget ér a számukra az elnökválasztási kampány.

Kedvelik egymást

Bár a tévévita nézőközönsége aligha lett okosabb azzal kapcsolatban, hogy ki lesz a demokraták elnökjelöltje, a Washington Post cikkírója felfedezni vélt egy olyan jelet, amit a párt támogatói örömmel nyugtázhattak. A Demokrata Párt vezetői abban reménykednek, hogy amikor a párt nyári konvenciójának végén felengedik a kék, piros és fehér léggömböket és az elnökjelölt-aspiránsok kiállnak a tanácskozás színpadára, akkor képesek lesznek félretenni ellentéteiket, és beállni a győztes mögé a Trumppal folytatandó páros versenyben. A keddi tévévita azt mutatta, hogy erre megvan az esély, mert a résztvevők nem elkeseredett ellenfelekként léptek színre, hanem látszott rajtuk, hogy alapvetően kedvelik egymást.