Miközben lelkesen alkudoztak az olajkitermelés csökkentéséről az OPEC tagállamai, új rekordra növelték a felszínre hozott fekete arany mennyiségét - olvasta ki a friss statisztikai adatokból a CNN Money. A kartell novemberben naponta 33,9 millió hordó olajat pumpált a csövekbe.

Ezzel rátettek egy jó nagy lapáttal a 33,7 millió hordós októberi kitermelésre, nem is beszélve arról a 32,5 milliós szintről, amelynek tartásáról januárban megállapodtak. Ez nem csupán azért okozhat gondot a kartellnek, mert növeli a világpiaci olajkínálatot.

Nagyobb gond, hogy a novemberi tárgyalásokon az októberi kitermelési szinthez képest vállalták csökkentést, így most az a nagy helyzet, hogy a megcélzott alacsonyabb termelési szint eléréséhez jobban kellene mérsékelni az olajbányászatot, mint tervezték.

Melyik szám lesz igaz?

Az összesítésből kiderül, hogy a Nigéria és Líbia együtt összesen napi 110 ezer hordóval növelte kitermelését novemberben. Ez a két ország a területén zajló polgárháború miatt kimaradt a termeléscsökkentésből, ám ezt nem igaz Venezuelára.

A latin-amerikai ország, amely nem utolsósorban az alacsony olajárak miatt mély gazdasági válságban van szintén több olajat hozott a felszínre mint októberben. A megállapodás szerint január 1-jétől az októberi szinthez képest napi 95 ezer hordóval kellene csökkentenie termelését, ám a novemberi mennyiséghez képest már 125 ezer hordóval kellene vágnia.

Ez felveti a kérdést, hogy mi szólna a többi OPEC-tagország ahhoz, ha ragaszkodna a 95 ezres csökkentéshez? A tét nagy: ha az olajkartell nem tudja korlátozni a piacra kerülő olaj mennyiségét, akkor marad a túlkínálat, ami leszorítja az árakat.

Jó lehet a fogyasztónak

Az elmúlt hetekben sikerült megnyerni a korlátozáshoz az OPEC-en kívüli Oroszország, Mexikó, Kazahsztán és Omán hozzájárulását is, ami az IEA energetikai tanácsadó cég szerint azzal kecsegteti az olajtermelő országokat, hogy a visszafogott export a jövő év első felében tartalékaik felhasználására kényszerítik a fogyasztókat, ami emelkedő pályára állítaná az olajárat.

Az olajkitermelés korlátozásának hírére hordónként 53 dollár fölé nőtt a fekete arany ára, ami a novemberi rekord nyilvánosságra kerülése nyomán 52,30-ra esett. Márpedig ha - szemben a korábbi várakozásokkal - nem drágul tovább az olaj, akkor előbb-utóbb a benzin árának emelkedő trendje is megtörhet.