Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkaerő-piaci adatok a vártnál sokkal jobbak lettek: októberben 271 ezer új munkahely jött létre, ami ebben az évben a legnagyobb ugrást jelenti. Ennek köszönhetően a munkanélküli ráta hétéves mélypontra, azaz 5 százalékra esett. Az órabérek éves szinten 2009 óta a legnagyobb emelkedést mutatták, októberben átlagosan 2,5 százalékos volt az emelkedés a szeptemberi 2,3 százalék után.

Az októberi munkaerő-piaci adatok alapján kijelenthető, hogy a nyár végi lassulás a munkahelyteremtésben csak átmeneti volt, így ismét erősödtek az érvek a decemberi kamatemelés mellett.

A MarketWatch által megkérdezett elemzők 180 ezer új munkahellyel számoltak, míg a munkanélküliségi ráta alakulása megegyezett a várakozásokkal. Az átlagos órabérek tekintetében elemzők arra számítottak, hogy októberben is fennmarad a szeptemberihez hasonlatos 2,3 százalékos ütem.

Nőtt a kamatemelés esélye

Az USA-ban a munkanélküliségi ráta 5,1 százalékról 5 százalékra süllyedt, ezzel gyakorlatilag elérte a Fed célját - kommentálta az adatot Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

Az előző napokban megjelent szolid adatokkal egyetemben és a Fed kommentárokat is figyelembe véve tovább nőtt a decemberi kamatemelés esélye - tette hozzá a szakember. Az adat előtt több mint 50 százalékos eséllyel árazta a piac a Fed-kamatemelést.

Szárnyra kapott a dollár

Az adat közlése után az amerikai dollár szárnyra kapott, EUR/USD 1,0860-ról 1,07 közelébe zuhant, kötvényhozamok tovább emelkedtek. Forint piacon eddig mérsékelt reakciók figyelhetők meg, az euróárfolyam 314 forint közelében mozog. Dollár árfolyama viszont egészen 293,42 forintig szaladt a kora délutáni 289 körül szintről. A svájci frank jegyzése 292,59 forintig ugrott.