A kormányzótanács olyan lépésekre ösztönzi az olajtermelő államokat, amellyel elkerülhetővé válnak a további piacszűkülésből fakadó világgazdasági következmények, és üdvözli a kínálat növelésére irányuló kötelezettségvállalásokat - fogalmaz közleményében az IEA.

Az energiaügyi szervezet szerint az olajár továbbra is magas, annak ellenére, hogy május elején közel 10 százalékkal esett az olaj nemzetközi jegyzésára. A drágulást az alapvető gazdasági trendek, a politikai bizonytalanságok és a jövőbeli várakozások okozták - írja az IEA közleményében.

Az elnökség aggodalmát fejezte ki az egyre világosabb jelek miatt, amelyek arra mutatnak rá, hogy a szeptember óta tartó hossz az olajárban a gazdasági kilábalást hátráltatja. Az IEA szerint az olaj világpiaci kereslete májustól augusztusig, szezonális hatások miatt nőni szokott, ezért "világos és sürgős" kibocsátásnövekedésre van szükség.

Az energiaügyi világszervezet arról tájékoztatott, hogy készen áll együttműködni a szervezethez nem tartozó termelő és felhasználó államokkal is. "Ebben a konstruktív szellemben készek vagyunk valamennyi eszközt bevetni, amellyel az IEA tagállamok rendelkeznek" - fogalmaz az IEA közleményében.

A nemzetközi olajtermelés mintegy 40 százalékát adó országokat tömörítő kartell, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az elmúlt hónapokban annak ellenére sem változtatott kibocsátási céljain, hogy az olaj hordónkénti ára 120 dollár fölé szökött. Az OPEC rendre arról tájékoztatott, hogy a világpiaci olajkínálat "megfelelő".

Az OPEC legutóbbi, május 11-én nyilvánosságra hozott jelentésében arról számolt be, hogy a május eleji jelentős olajáresés nem volt nagy meglepetés, látva a világpiaci keresleti-kínálati viszonyokat. A szervezet június 8-án tartja éves rendes közgyűlését Bécsben, ahol a termelési kvóták változtatásáról is dönthetnek.