Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemzők szinte egyöntetű várakozása a másfél százalékos kamatszint tartását valószínűsítette, például a Bloomberg által megkérdezett 55 szakemberből 51. A monetáris könnyítést ugyanakkor indokolják az eurózóna borús gazdasági kilátásai.

A növekedés gyengül, talán a gazdaság már zsugorodik is; ebben a helyzetben az ECB támogatása kulcsfontosságú - idézte az ügynökség az RBS elemzőjét, Silvio Peruzzót, aki a kamatvágást prognosztizáló kevés elemző közé tartozott.

Az eurózóna recessziós kockázatának növekedését a legutóbbi gazdasági adatok is jelzik. Németországban több mint két év után váratlanul nőtt a munkanélküliség októberben, az európai feldolgozóipar pedig immár harmadik hónapja hanyatlik. Az OECD legutóbbi prognózisa lefelé módosította a növekedési előrejelzések pályáját: idén 1,6, jövőre pedig mindössze 0,3 százalékos GDP-növekedést vár az eurózónában.

A nap folyamán korábban a tízéves olasz kötvényhozam euróövezeti csúcsot döntött 6,39 százalékkal, ami immár 462 bázisponttal haladja meg a német bundét. A hasonló futamidejű spanyol konstrukció hozama 5,53 százalékra nőtt.

A jelenlegi 3 százalék körüli euróövezeti inflációs ütem ugyan jóval a 2 százalékos kitűzött célérték fölött alakul, azonban a gyengülő gazdasági teljesítmény nyomán jövőre már csak 1,7 százalékos pénzromlást valószínűsít az ECB.

Az ECB hivatalba lépő új elnöke, Mario Draghi 14 óra 30 perckor tartja a döntést kommentáló első, bemutatkozó sajtótájékoztatóját.