Meglepő életjelek Detroitból

Az elmúlt kilenc hónap során először nőtt az amerikai ipari termelés júliusban, méghozzá a vártnál némileg nagyobb mértékben - vélhetőleg az ottani roncsprémium segített a jó eredményben.
NAPI, 2009. augusztus 14. péntek, 15:47
Fotó:

Az Egyesült Államok ipari termelése 0,5 százalékkal bővült júliusban, ami meghaladja a 0,4 százalékos elemzői becslést, és trendfordulót jelez a megelőző hónap 0,4 százalékos visszaeséséhez képest. Az elemzők egyértelműen az amerikai autógyártás mérsékelt föllendülésének tulajdonítják a javulást, a többi terület azonban még mindig gyengélkedik. A feldolgozóipar az összességében mintegy 14 100 milliárd dolláros amerikai gazdaság 12 százalékát állítja elő.

Közben a gyártókapacitások kihasználtsága is nőtt, így elmozdult a mérések 1967 óta tartó történetében legmélyebb értékről. A felülvizsgált júniuai 68,1 százalékos adat után júliusban 68,5 százalékra nőtt a termelőkapacitások kihasználtsága. A gyárak termelése 1 százalékkal emelkedett, míg az autóipar körülbelül 20 százalékos bővülést ért el az előző havi 2,4 százalékos visszaesés után.

HOZZÁSZÓLÁSOK