Meglepő fordulat: a klímaváltozás hasznos

A globális felmelegedés elkerülése érdekében hozott intézkedések szemben az általánosan elfogadott feltételezéssel nem fékeznék, hanem serkentenék a gazdaági növekedést - állítják tudományos kutatók.
Napi.hu, 2014. szeptember 23. kedd, 18:19
Fotó: Napi.hu

Eddig általánosan elfogadott volt az a feltételezés, hogy a világ kormányainak választaniuk kell a gazdasági növekedés elősegítése vagy a klímaváltozás elleni harc között. Egy az ENSZ most kezdődő klímacsúcsára készült tanulmány szerint ennek nem kell így lennie - foglalja össze a Bloomberg a hét ország kutatóinak közreműködésével készült jelentés tartalmát.

A helyzet éppen fordított is lehet: a világ országai lendületet adhatnak gazdaságuk növekedésének a klímaváltozás ellen hozott intézkedésekkel. Három területen is lehetőségük nyílik erre: mérsékelhetik a városok szén-dioxid-kibocsátását, javíthatják a földterületek kihasználását és ösztönözhetik az alternatív energiaforrások felhasználását.

Átcsoportosítás

A kutatók becslése szerint a világ kormányai a következő 15 évben 90 ezer milliárd dollárt fognak a városi infrastruktúrák fejlesztésére fordítani. Ha arra koncentrálnak, hogy a tömegközlekedés javításával erősítsék a települések összeköttetését, akkor háromezer milliárd dollárt spórolhatnak meg ebben az időszakban. A felszabaduló forrást más célokra használhatják fel, emellett a jobb közlekedés segíti a gazdaság növekedését, a kisebb szén-dioxid-kibocsátás pedig javítja az emberek életminőségét.

A klímavédelem a GDP bővítésének egyik motorja lett - állítja Barbara Hendricks német környezetvédelmi miniszter. A világnak el kell mozdulnia a szén felhasználásától a megújuló források felé. Németország a fukusimai atomerőmű 2011-es katasztrófája nyomán úgy döntött, hogy leállítja atomreaktorait és helyettük hosszabb távon az alternatív energiára tesz.

Rövid és hosszú távon

További állítása az ENSZ megrendelésére készült tanulmánynak, hogy ha a világon lévő lepusztult földterületeknek csak a 12 százalékát rendbe hoznák, akkor ezeken 200 millió ember élelmiszerét termelhetnék meg és évi 40 milliárd dollár bevételhez juttathatnák a mezőgazdasági termelőket.

Végül jelentős erőforrások felszabadításához vezethetne, ha a világ kormányai megtripláznák az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák kutatására fordított összeget, amely így elérhetné GDP-jük legkevesebb 0,1 százalékát. Ehhez forrást teremthetne az fosszilis energiahordozók kitermelésének támogatására fordított évi 600 milliárd dollár lefaragása.

A tanulmány készítő szerint az említett intézkedésekkel már rövid távon is serkenteni lehetne a gazdaságot, hosszabb távon pedig meg lehetne óvni a Földet. Jelentésük elkészítését segítette a Világban, az IMF és az International Energy Agency is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rumata, 2014.09.24 11:56

Ez csak üres süketelés.

A hatékonyság javítása nem a széndioxid-hisztéria eredménye, hanem az új, gazdaságosabb megoldásoké.

A ráfizetéses megújulók erőltetése viszont ablakon kidobott pénz, ami garantáltan csökkenti a gazdasági növekedést.

Ráadásul a dekarbonizáció erőltetése eltereli a figyelmet a valóságos környezetkárosításról.

Tehát a széndioxid-hisztéria kizárólag csak kárt okoz az emberiségnek.

- - -

A légköri CO2-szint növekedése növeli a termésátlagokat, a globális felmelegedés pedig a termésátlagok növelésén túl a megművelhető területeket (pl. tajga) is jelentősen növeli.

A légköri CO2-szint növekedése és a globális felmelegedés tehát az emberiség elemi érdekeit szolgálja.

Vagyis a széndioxid-hisztéria valójában támadás az egész emberiség ellen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html