Az USA használtlakás-piacán jelentős felpattanást tapasztaltak a szakértők decemberben, amikor a várakozásokkal ellentétben nem a forgalom további csökkenéséről, hanem annak megugrásáról szóltak az adatok.


A National Association of Realtors közleménye szerint az elemzői várakozásokra rácáfolva 6,5 százalékkal nőtt a használtlakás-piac forgalma a tavalyi év utolsó hónapjában az előző havihoz képest. Novemberben még 8,6 százalékos havi szintű visszaesést regisztráltak, decemberre további, 2 százalékos forgalomcsökkenést vártak az elemzők.


A decemberi felpattanás azért is meglepő, mert a novemberi felülvizsgált adatok alapján a használtlakások piaca az év utolsó előtti hónapjában még a korábban közöltnél is jobban pangott. A felülvizsgált adatok alapján a szektor forgalma októberhez képest 9,4 százalékkal csökkent novemberben.


Decemberben 4,74 millió piacra dobott használt lakás talált gazdára, szemben az előző hónapban mért 4,45 millióval. Az elemzők arra számítottak, hogy az év utolsó hónapjában 4,4 millió lakás cserél majd gazdát az Egyesült Államokban. Éves összehasonlításban decemberben 3,5 százalékkal csökkent a használtlakás-piac forgalma.


A 2008-as évet tekintve a használtlakás-piacon 13,1 százalékos volt a forgalom visszaesése.

A decemberi felpattanást az elemzők az árak nagyarányú csökkenésével magyarázzák, hiszen az év utolsó hónapjára éves összehasonlításban már 15,3 százalékkal kevesebbet kértek a használt lakásokért. 2008 során 9,3 százalékos volt az árcsökkenés; a lakásárak szintje a 2004-ben regisztráltakhoz közelített ismét. A csökkenés mértéke olyannyira számottevő volt, hogy a National Association of Realtors adatai szerint hasonlóra a harmincas évek nagy világválsága óta nem volt példa.


Az emelkedés, bár reményt kelthet, némiképp csalóka - írja a MarketWatch, hiszen a decemberi lakáseladások 45 százalékát a kölcsöneiket követelő hitelintézetek kezdeményezték, végrehajtás keretein belül, illetve olyan adósok indították, akik épp a bank tulajdonszerzését akarták elkerülni.