Meglepő jóslat - erre most senki sem számít

Nem számít újabb pénzügyi összeomlásra az USA-ban az egyik ismert hedge-fund-menedzser annak ellenére, hogy a világ tőzsdéinek év eleji hullámzása nyomán egymást követik a pesszimista prognózisok. Meglepő módon egyetért vele az egyik amerikai nagybank volt vezérigazgatója is.
Napi.hu, 2016. február 14. vasárnap, 17:11
Fotó: Stocksnap

Lehet, hogy a világ darabjaira hullik az észak-amerikai kontinens körül, de az Egyesült Államokban nem fog kirobbanni újabb pénzügyi válság - állítja John Paulson a nevét viselő, 18 milliárd dollár értékű befektetést kezelő pénzügyi alap vezetője. A tőzsdék túlreagálják a félelmeket, ezért a részvényárak csökkenése jó befektetési lehetőségeket kínál.

A neves hedge-fund-menedzser, aki szépen keresett azon, hogy előre látta a világ pénzügyi rendszerének 2007-2008-as összeomlását, nem igazán elégedett az új évben elért teljesítményükkel. Lassan elkezdtünk vásárolni, ám a piac tovább zsugorodik -panaszolta a CNBC egyik beszélgetős műsorában. Akármibe is fektettük a pénzünket, tovább veszített az értékéből.

Nem tart örökké

Nem kétséges, hogy egyre jobb lehetőségek vannak a piacon, ám a nagy kérdés - ahogy mindig, most is - az, mikor kell beszállni. Paulson szerint sok vállalat esetén elszakadt egymástól cég tőzsdei értéke és valós teljesítménye. A Paulson & Co. kezében lévő vállalati részvények például annak ellenére veszítettek értékükből, hogy a cégek jól muzsikálnak. Ennek az ellenmondásnak szerinte a dolgok rendje és módja szerint meg kell szűnnie - azaz a részvényáraknak előbb-utóbb emelkedniük kell.

A menedzser talán arra alapozza optimizmusát, hogy a pénzügyi vállalkozása tőkéjének 60 százalékát kezelő alap decemberben kétszázalékos hozamot ért el és az év egészében is csak három százalékot bukott. A hedge fundok rossz évet zártak tavaly: átlag egy százalékot veszítettek tőkéjük értékéből, ám akadt olyan is köztük, amely több mint 20 százalékos buktával zárta 2015-öt.

Frankó bankok

Paulson - hasonlóan más szakértőkhöz - aggódik Kína miatt, ám - szemben másokkal - az USA-ban nem lát komoly gondokat. Az amerikai bankok szerinte megfelelő tőkével rendelkeznek, jóval kevésbé finanszírozzák hitelekből tevékenységüket, mint mások, sok a likvid forrásuk és jó minőségű a hitelállományuk.

Ezt az értékelést annak ellenére adta, hogy a világ bankjainak részvényei szánkázással kezdték az évet, miután számos nagy jegybank negatív betéti kamatot határozott meg, ami profitjuk csökkenéséhez vezethet.

Nem lesz gond

A turbulens tőzsdei évkezdet ellenére az USA gazdaságát nem fenyegeti recesszió "csatlakozik az előtte szólóhoz" Dick Kovacevich, a Wells Frago bank volt vezérigazgatója. Ő sem ért egyet azokkal, akik a jegybankok beavatkozásai és a kínai pénzügyi szektorban sejthetően felfúvódott buborék miatt olyan világgazdasági recessziótól tartanak, amely maga alá temeti az amerikai gazdaságot is.

A részvényárak lejtőre kerülése a New York-i börzéken a külföldi bankoknál megfigyelhető bajokra, illetve a negatív jegybanki kamatokra adott reakció - véli Kovacevich. Az utóbbit egyébként súlyos hibának tartja, mivel a valuták versengő leértékelődéséhez vezet, ami nyomást gyakorol a bankrendszerre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mercury, 2016.02.14 19:14

@bissone:
Amerika a mai egyetlen szuperhatalom ha tetszik, ha nem. A hadiipari kiadások a teljes amerikai GDP kis részét teszi ki, nem azon múlik a gazdaság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bissone, 2016.02.14 17:41

Lehet, hogy tévedek de úgy emlékszem a legtöbb pénzügyi válság amely kihatott a bolygó minden országára Amerikából indult.
A lényeg, hogy ne legyen az usában kamatemelés mert akkor a kamatkötelezettség a 18 ezer milliárd után nőni fog és nem lesz lé a hadiiparra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html