Meglepő jóslatot közölt a guru

A sorozatos negatív jóslatai miatt Dr. Végzetként is csúfolt Nouriel Roubini közgazdász professzor ezúttal Dr. Gondviselésként szólalt meg: két év emelkedést prognosztizál az elmúlt időszakban amúgy is növekvő pályán lévő tőzsdéknek.
NAPI, 2013. június 4. kedd, 10:50

Az amerikai gazdasági mutatókat alapvetően gyengének tartja Nouriel Roubini, ezért úgy gondolja, a piacok túlreagálták a Fed figyelmeztetését, miszerint lassan visszavonhatja monetáris enyhítési (quantitative easing, QE) politikáját. Az ismert közgazdász, aki azzal szerzett hírnevet magának, hogy két évre előre megjósolta a 2008-as pénzügyi válság kirobbanását, arról beszélt az CNBC tudósítása szerint, hogy a QE a jövő év közepéig eltarthat, s a Fed csak ezt követően, az amerikai gazdasági mutatók javulásával - mindenekelőtt a munkanélküliség csökkenésével - 2014 végén, 2015 elején kezdi el az enyhítés lezárását. Az alapkamat szintén maradhat a jelenlegi szinten, nulla közelében a következő év közepéig.

Mindezek alapján megerősítette azt a korábbi előrejelzését, amely szerint a tőzsdék hegymenete a QE érvényesülésével, azaz az olcsó pénz rendelkezésre állásával párhuzamosan még két évig eltarthat. A Fed ezt követően nagyon lassan vonul majd vissza, mert a gazdaság gyenge és senki sem akar egy megrázó erejű tőzsdei korrekciót. Összességében kétéves távlatban alakulhat ki az a helyzet, hogy - Roubini szavaival - a Wall Street túl messze kerül a Main Streettől, azaz a befektetési eszközök ára túl magasra kerül a gazdaság alapvető jellemzőihez képest.

Az utóbbiak úgy működnek mint a gravitáció: a tőzsdék egy ideig elszakadhatnak ettől, de előbb-utóbb - jelen esetben inkább utóbb - a kettőnek találkoznia kell. Ha gazdasági növekedés nem kúszik fel a magasan lévő eszközárakhoz, akkor az utóbbiaknak kell lejteniük az előbbi felé.

HOZZÁSZÓLÁSOK