Meglepő kijelentést tett az iraki olajügyi miniszter

Az iraki olajügyi miniszter sürgette az országban működő olaj- és gázipari cégeket, hogy jövőre növeljék tovább a termelésüket.
MTI, 2016. október 9. vasárnap, 15:40
Fotó: Reuters

Jabar al-Luaibi termelésnövelésre történő felszólítása ellentétben áll azzal az OPEC tagországok által nemrég elfogadott tervvel, hogy csökkenteni kell az olajkartell termelését az energiahordozó árának az emelése céljából.

Luaibi vasárnap a dél-iraki Bászrában tárgyalt olajipari cégek képviselőivel. A találkozóról kiadott közleményben egyetlen szó sem volt arról, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) szeptember 28-i megbeszélésén elvi egyezség jött létre a termelés csökkentéséről napi 32,5-33 millió hordóra. Az algíri megbeszélésen az OPEC-országok abban állapodtak meg, hogy a részleteket a novemberi bécsi ülésre dolgozzák ki.

Az OPEC szeptemberi olajtermelése valószínűleg rekordszintű, napi 33,6 millió hordó volt a Reuters hírügynökség tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése szerint. Szeptemberben a termelésnövekedés legnagyobb része Irakra és Líbiára jutott. Az iraki termelés napi 4,43 millió hordó volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK