Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában 2016 végén 82,5 millióan éltek, ami 346 ezer fős növekedés az egy évvel korábbihoz képest, tavaly év végére pedig legkevesebb 82,8 millió főre emelkedhetett a lakosság létszáma, ami újabb 300 ezres növekedés.

Németországban azért laknak egyre többen, mert a vándorlási mérleg - a be- és a kivándorlók számának különbsége - többlete rendre meghaladja a születési mérleg - az élve születések és a halálozások számának különbsége - deficitjét, vagyis a bevándorlás ellensúlyozza azt, hogy többen halnak meg, mint amennyien születnek. Ez a mintázat 2011 óta változatlan.

A vándorlási mérleg többlete 2016-ban 498 ezer fő volt, alig a fele az egy évvel korábban regisztrált 1,13 milliónak. A születési deficit 118 ezer fő volt, ugyancsak csökkent a 2015-ös 188 ezerhez képest.

Tavaly az előzetes becslések szerint legkevesebb 450 ezer fő lehetett a vándorlási mérleg többlete, a születési deficit pedig 150 ezer és 190 ezer között lehetett - áll a Destatis közleményében.

Németország népessége az erőteljes bevándorlás révén 2012 óta folyamatosan emelkedik. Az utóbbi öt év első szakaszában a bevándorlásnak két fő hajtóereje volt, az egyik az euróövezeti államadósság-válság, a másik az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok állampolgárait sújtó munkavállalási korlátozások megszüntetése. A második szakaszban, 2015-től elsősorban a nemzetközi migrációs válságnak tulajdonítható a Németországba irányuló bevándorlás növekedése.