Majdnem száz százalék, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij orosz-ukrán elnök csúcstalálkozót tart Párizsban - vette át a Kommerszant hírét a Moscow Times. Ez lehet első személyes találkozójuk, amelyre az ad lehetőséget, hogy francia és német kollégáikkal december 9-én négyoldalú egyeztetést tartanak a francia fővárosban az Ukrajna délkeleti részén dúló polgárháború lezárása érdekében.

Ilyen négyoldalú találkozó utoljára 2016-ban volt, két évvel azt követően, hogy az oroszbarát szeparatisták minden bizonnyal Moszkva támogatásával saját "népköztársaságokat" hoztak létre két ukrán tartományban, szembe kerülve az ukrán hadsereggel. Az ENSZ becslése szerint 2014-ben kezdődött összeütközés 14 ezer halálos áldozatot követelt.

Nem lesz nehéz összehozni az orosz-ukrán csúcsot a párizsi  helyszínen - mondta a Kommerszantnak egy az ügyhöz közel álló forrás. Az orosz gazdasági lap korábban arról számolt be, hogy a négyhatalmi tárgyalásokon igyekeznek lecsillapítani az Ukrajnában dúló polgárháborút. A lap forrása szerint Zelenszkij meghívást kaphat Moszkvába a második világháború lezárásának 75. évfordulójára rendezendő jövő évi ünnepségekre.

A két vezető a napokban telefonon is tárgyalt egymással, amelyen az Ukrajnának szállítandó orosz gázról, illetve az európai vevőknek szánt energiahordozó tranzitjáról egyeztettek. Az ukrán elnök arra kérte orosz kollégáját, hogy adják vissza azokat a katonai eszközöket, amelyek egy évvel ezelőtt néhány ukrán hadihajó lefoglalásakor kerültek orosz kézre. A hajók legénységét egy fogolycsere keretében már elengedték.