Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Keveset tudunk a lengyel bortermelésről, inkább a keményebb vodkák előállításáról híresek az ottani termelők, valamint arról, hogy sörfőzdéik is világszínvonalúak. A varsói Mezőgazdasági Piaci Ügynökség jelentéséből azonban kiderült, hogy s lengyel borpiac értéke 2017-ben elérte 2,6 milliárd zlotyt (195 milliárd forint, valamivel több mint a vizes vébé költsége), ami hatszázalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Rzeczpospolita cikkéből.

A borágazat gyors fejlődése Lengyelország 2004-es EU-csatlakozásakor kezdődött, ugyanis az akkor érvénybe lépett  jogszabályok jó lehetőségeket biztosítottak a bortermelésre. Ez meghozta a lengyel vállalkozók kedvét, aminek eredményeként egyre többen foglalkoznak ezzel az üzletággal. Tíz évvel ezelőtt még csupán 35 vállalat termelt bort, míg ma már 151.

A borpiac további fejlődését segítette a szabályozás további könnyítése 2012-ben. Ezzel egyidejűleg egyszerre nőtt a bor iránti kereslet és a korábbi évek ültetéseinek hatására a kínálat. A vállalkozások számának emelkedésével együtt dinamikusan nőtt a borszőlőültetvények területe. Valaha ez jelentéktelen, csupán 35 hektár volt, ám ma már 221 ezer hektár. A termesztésben élen jár a lublini vajdaság, a második helyen Alsó-Szilézia áll.

A fotó forrása: Pixabay