Meglepő vélemények Orbán Viktorról a lengyel médiában

A lengyel médiát annak ellenére eluralta az ország ellen kezdeményezett uniós eljárás híre, hogy az évnek ebben a szakaszában ott is minden az ünnepekről szól. Az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás elindításával kapcsolatban gyakran említik Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is.
Barabás Júlia, 2017. december 23. szombat, 15:46
Fotó: Pixabay

Az onet.pl idézi a német Süddeutsche Zeitung kommentátora, Florian Hassel cikkét. Eszerint Brüsszel két év késéssel reagált a jogállamiság lengyelországi korlátozására. A publicista a térség több más országában is hasonló gondokat lát - amelyek szerinte a szovjet idők "igazságszolgáltatásához" való visszatérést jelentik -, és úgy véli, hogy az uniós támogatások megvonásával lehetne jobb útra téríteni a tévelygő kormányokat.

"Tudományos" értékelés

A gazeta.pl a Magyarország-szakértő Bogdan Góralczyk professzorral készített interjút. A tekintélyes kutató szerint csalódhat, aki abban bízik, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke majd megvédi Lengyelországot. (Mármint azzal, hogy az Európai Tanácsban megvétózza a 7-es cikkely életbe léptetését, amelyről egyhangú döntést kell hozniuk az uniós állam- és kormányfőknek - a szerk.)

Góralczyk szerint a magyar kormány feje saját érdekei szerint kalkulál. Budapesten tesztnek tekintik a Varsó elleni eljárást, amelyhez hasonlót Magyarország ellen is indíthatnak. A dolgok jelenlegi állása szerint 2018 szeptemberében a Közép-európai Egyetemet (CEU) és a civil szervezeteket érintő törvényekkel kapcsolatos kifogások miatt a magyarok ügyében szavazhatnak az uniós vezető testületekben.

A professzor szerint Orbán Viktor évek óta minden tettével azt bizonyítja, hogy hideg számítások alapján hozza meg döntéseit. Ha kifizetődőnek látja, hogy fellépjen Lengyelország mellett, akkor megteszi, ha nem, akkor nem. Góralczyk emlékeztetett arra, hogy a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) jelentős tagja és a magyar kormányfő jó kapcsolatokat ápol a brüsszeli vezetőkkel. Sokan azt tartják róla, hogy egy neveletlen, rakoncátlan gyerek, de a mi kutyánk kölyke.

Legyünk elsők, de ne ebben!

A TOK FM rádióban Krystyna Lybacka európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy mindig szerette volna, hogy hazája valamiben első legyen az EU-ban, de nem arra gondolt, hogy ez azzal teljesül, hogy elsőként indítanak ellene eljárását a jogállamiság megsértése miatt.

Úgy véli, hogy a Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt utolsó reménye Orbán Viktor - mármint a magyar kormányfő vétója -, ám Orbán meglepetést szerezhet. Szerinte a magyar miniszterelnök ügyesen és cinikusan játszik. Azt mondja, hogy nem voksol Lengyelország ellen, de lehet, hogy csak tartózkodni fog a szavazáson.

Elkerülhetetlen veszteségek

A Rzeczpospolita című konzervatív lap címe szerint: A magyarok velünk vannak. Ezt kötően azonban az újság publicistája, Artur Bartkiewicz felteszi a kérdést: hogyan tovább? Andrzej Duda államfő aláírta a bírósági törvényt, amivel deklarálta, hogy a varsói vezetés egy lépést sem hátrál. (A lengyel igazságügyi reform a parlament kezébe adja a legfelsőbb bírói vezetők kinevezését, amivel megszünteti a törvényhozás és az igazságszolgáltatás szétválasztását, ami az Európai Bizottság és számos tagállam szerint véget vet a jog uralmának Lengyelországban - a szerk.)

A konfliktusban az EU álláspontját osztja Franciaország, Németország és Olaszország, Varsó csak Budapestre számíthat - emlékeztet Bartkiewitz. És ez kevés ahhoz, hogy a lengyel kormány ellenálljon a rá nehezedő nyomásnak. A publicista szerint Lengyelországot meg fogja tépázni az ügy, amire nem biztos, hogy fel van készülve a társadalom. A veszteségek elkerülhetetlenek.

Vihar előtti csend?

Az amerikai Business Insider lengyel kiadása arra hívja fel a figyelmet, hogy a lengyel tőzsde közömbösen vette tudomásul az uniós eljárás elindítását, mivel arra régóta számítani lehetett. Ráadásul hosszú bürokratikus adok-kapok kezdődik erősen bizonytalan végkimenetellel. A befektetők tehát részben már beárazták a politikai bizonytalanság fokozódásának pénzügyi hatásait, részben kivárnak, mert nem látszik a történet vége.

A nyitókép forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2017.12.27 09:31

@atombandi: " @terabit:
naja, nem is arrol van szo, hanem ha valasztas ele allitjak, akkor lengyelek, vagy nepparti tagsag? na ilyenkor jon a tartozkodas, mint menekulo ut"

Jól látod...Már ismerik a csuti messiást, és pontosan tudják, mivel fogható meg.
Jelesül a pénzzel. Közlik vele, hogy a pénz járni jár, de szabálytalanságok okán pl. nem jut. Ha viszont nem jut, a saját vazallusai döntik le a trónról, mert munkából csak nem élhetnek:)))

Ha ez nem hat egy eljárásban indítják meg az eljárást a két illiber barom vezette ország ellen. Aztán készen van a dolog, mert egyikük sem szavazhat a másik ellen/érdekében
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.12.26 12:21

@terabit:
naja, nem is arrol van szo, hanem ha valasztas ele allitjak, akkor lengyelek, vagy nepparti tagsag? na ilyenkor jon a tartozkodas, mint menekulo ut. a neppart el fogja fogadni, ha atmegy a javaslat, tehat marahatnak, es tovabb fedezik a segguket, a lengyeleknek meg azt mondja, hogy nem szavazott ellenuk, megha ezzel hatbaszurast is kovetett el. majd szargyarto megmagyarazza, mi a politikai relativitas...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonchigurs, 2017.12.25 08:46

@matura: Egy szóval nem mondtam, hogy pl. Kun Béla katonájának az unokája, akik abból éltek a szociban, különbek.
Sajnos ilyen az élet, a köpönyegforgatás, van amikor kifizetődő, mint ahogy mondotta Churchil:
"Ahol véget ér a becsület, ott kezdődik a politika"
Ha megélte volna Keleti elvtárs, hogy a fiacskája repteret ad a jenkiknek bombázni Jugoszláviát, meg a kisunokája olaszba rodázik, ez van, mint ahogy Moldova mondta: "Bűn az élet".
Kellemes Karácsonyt mindenkinek, ezekre a férgekre egy szó is sok, amit érdemes elpazarolni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.12.24 13:09

@antonchigurs: 30 évvel a rendszerváltás után , mikor nálunk 800000 párttag volt és a jelenlegi miniszterelnök apja falusi párttitkár, mag KISZ titlár, ahogy kövér lászló stb. stb. is funkcionárius volt, lengyeleknél hasonlóan pont a bírókat pécézni ki átlátszóan az önkényuralom kiépítéséhez, többi funkcionárius a z jó, és a kommunista EU-t elfogultsággal vádolni, komolytalan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonchigurs, 2017.12.24 12:50

Itthol volt olyan bíró, aki egy ártatlant halálra vert pufajkásnak, 3 hónap felfüggesztettet adot.
Francia Kiss Mihályt, egy akkor 2 hónapos újszülött tanúvallomása alapján ítélték halálra, meg ráadásul az elévülés is bejátszott, az ilyen komcsi bíráktól megszabadúlni akaró országokat, csak dícsérni tudom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html